Zapiekanka z cukinii i buraków z serem ricotta
Chyba najlepsze efekty kulinarne osiągam przed wyjazdami, kiedy muszę pozbyć się rzeczy z lodówki – pełna improwizacja :). Dziś propozycja potrawy, która powstała właśnie w takich okolicznościach.
Cukinie obrałam i zmieliłam w termomiksie (można w blenderze), przełożyłam do sitka i odsączyłam dodając sól. Podobnie postąpiłam z burakami dodając szczyptę pieprzu. Warzywa przełożyłam do miski. W szklance ubiłam jajka i Wymieszałam je z warzywami dodając starty ser i przyprawy oraz orzechy. Niedużą foremkę wyłożyłam papierem i przełożyłam do niej masę. Piekarnik nagrzałam do 180 st C, wstawiłam foremkę i piekłam 30 minut. Wierzch zapiekanki można posypać pokruszona fetą.
Mniam, mówię Wam!
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zapiekanka srednio smaczna do tego wodnista, nie polecam przepisu. Prosze o wskazowki jak wyeliminowac nadmiar wody, cukinia i buraki maja sporo jej. Pozdrawiam
Zapiekanka srednio smaczna do tego wodnista, nie polecam przepisu
A u mnie wyszła papka 🙁
Wypróbowaliśmy przepis z moim partnerem i wyszło wyśmienicie 🙂 Co prawda trochę zmodyfikowaliśmy (zamiast ricotty był parmezan, a poza tym również różnego rodzaju przyprawy i pietruszka) 🙂
Robilam, pycha!
Hej Aniu! Fajne potrawy,tez chcialabym umiec zrobic cos z niczego:) czy mozna prosic o wiecej zdjec na blogu? fajnie byloby zobaczyc jak zapiekanka wyglada po przekrojeniu, czy z feta. pozdrawiam:))
Spróbowałam i nie wyszło
Aniu,
Jestes geniuszem!!!:) przepis wysmienity , prosty do wykonania- mozna przy tym przemycic rozne zdrowe warzywa i tak zaserwowac dzieciakom.
Ja zrobilam tylko z serem feta i wyszlo przepyszne!
Oby wiecej Polakow przejelo Twoje nawyki zywieniowe:)
Pozdrawiam
Uwielbiam dania z resztek. Cukinia, cebulka, jakas wedlina i jajko, sol,pieprz i baZylia. Mozna dodac oliwki. Polecam. To danie z burakami orzechami brzmi wysmiebicie. Jutro robie i podziele sie oponia. Dzieki!
A cheddar się nada ? 🙂
Ser ricotta? A to nie jest nabiał przypadkiem….?
Witam 🙂
Czy zamiast orzechów włoskich mogą być laskowe?:)
Pozdrawiam
Tak, mogą być laskowe lub nerkowce.
Pozdrawiam
Świetny przepis. Często też mam różne resztki w lodówce i staram się zużyć je w jakiś pożyteczny sposób.
Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem jeśli ktoś ma ochotę zaoszczędzić trochę czasu i przygotować obiad, który starczy na 2-3 dni.
http://www.lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/09/pulpeciki-z-feta-w-sosie-pomidorowym.html
U mnie dzisiaj placki ziemniaczane z cukinią, że tak powiem palce lizać 😉
wyglada oblędnie, czy tak też smauje;)?
blog z inspiracjami modowymi( np stroje na przejsciową porę, hity na jesień z polskich sklepow), gotowymi zestawami, dietetycznymi przepisami(np: sniadanie z kaszą gryczaną i śliwkami, o tym jak jedzenie leczy z podjadania): http://patosichaos.wordpress.com/
Wygląda pysznie:)
Fajne rzeczy z resztek z lodówki czarujesz 🙂 Wszystkie składniki mam więc chyba też stworzę taką zapiekankę. Cukinia, buraki i orzechy z własnego ogrodu 🙂 Zapiekanka ma mieć zwartą konsystencję czy bardziej ma przypominać w formie coś w rodzaju lasagne ? http://www.dbamofigure.pl
Całkiem fajna propozycja 🙂
A mnie zawsze ciekawi – w takich zdrowych przepisach często pojawia się parmezan – czy jest on w jakiś sposób chudszy/zdrowszy od “zwykłego” sera?
Tak Thermomix to jest coś! ;D
Pani Aniu od dluzszego czasu nurtuje mnie pytanie czy pieczenie w piekarniku jest zdrowe czy nie?czy lekko zarumieniane potrawy sa faktycznie nie zdrowe.Bardzo sie staram gotowac zdrowo niestety nie jestem w tym kierunku wykrztalcona wiec informacji szukam w necie,niestety tam pojawiaja sie sprzeczne informacje na ten temat .Wiem ze spalone jest niezdrowe ale czy przypieczone rowna sie spalone.Bardzo prosze o odpowiedz.pozdrawiam I z gory serdecznie dziekuje.