Zapiekanka z cukinii i buraków z serem ricotta

Chyba najlepsze efekty kulinarne osiągam przed wyjazdami, kiedy muszę pozbyć się rzeczy z lodówki – pełna improwizacja :). Dziś propozycja potrawy, która powstała właśnie w takich okolicznościach.

Cukinie obrałam i zmieliłam w termomiksie (można w blenderze), przełożyłam do sitka i odsączyłam dodając sól. Podobnie postąpiłam z burakami dodając szczyptę pieprzu. Warzywa przełożyłam do miski. W szklance ubiłam jajka i Wymieszałam je z warzywami dodając starty ser i przyprawy oraz orzechy. Niedużą foremkę wyłożyłam papierem i przełożyłam do niej masę. Piekarnik nagrzałam do 180 st C, wstawiłam foremkę i piekłam 30 minut. Wierzch zapiekanki można posypać pokruszona fetą.

Mniam, mówię Wam!

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zapiekanka srednio smaczna do tego wodnista, nie polecam przepisu. Prosze o wskazowki jak wyeliminowac nadmiar wody, cukinia i buraki maja sporo jej. Pozdrawiam

Zapiekanka srednio smaczna do tego wodnista, nie polecam przepisu

Wypróbowaliśmy przepis z moim partnerem i wyszło wyśmienicie 🙂 Co prawda trochę zmodyfikowaliśmy (zamiast ricotty był parmezan, a poza tym również różnego rodzaju przyprawy i pietruszka) 🙂

Hej Aniu! Fajne potrawy,tez chcialabym umiec zrobic cos z niczego:) czy mozna prosic o wiecej zdjec na blogu? fajnie byloby zobaczyc jak zapiekanka wyglada po przekrojeniu, czy z feta. pozdrawiam:))

Aniu,
Jestes geniuszem!!!:) przepis wysmienity , prosty do wykonania- mozna przy tym przemycic rozne zdrowe warzywa i tak zaserwowac dzieciakom.
Ja zrobilam tylko z serem feta i wyszlo przepyszne!
Oby wiecej Polakow przejelo Twoje nawyki zywieniowe:)
Pozdrawiam

Uwielbiam dania z resztek. Cukinia, cebulka, jakas wedlina i jajko, sol,pieprz i baZylia. Mozna dodac oliwki. Polecam. To danie z burakami orzechami brzmi wysmiebicie. Jutro robie i podziele sie oponia. Dzieki!

Tak, mogą być laskowe lub nerkowce.
Pozdrawiam

wyglada oblędnie, czy tak też smauje;)?
blog z inspiracjami modowymi( np stroje na przejsciową porę, hity na jesień z polskich sklepow), gotowymi zestawami, dietetycznymi przepisami(np: sniadanie z kaszą gryczaną i śliwkami, o tym jak jedzenie leczy z podjadania): http://patosichaos.wordpress.com/

Fajne rzeczy z resztek z lodówki czarujesz 🙂 Wszystkie składniki mam więc chyba też stworzę taką zapiekankę. Cukinia, buraki i orzechy z własnego ogrodu 🙂 Zapiekanka ma mieć zwartą konsystencję czy bardziej ma przypominać w formie coś w rodzaju lasagne ? http://www.dbamofigure.pl

Całkiem fajna propozycja 🙂
A mnie zawsze ciekawi – w takich zdrowych przepisach często pojawia się parmezan – czy jest on w jakiś sposób chudszy/zdrowszy od “zwykłego” sera?

Pani Aniu od dluzszego czasu nurtuje mnie pytanie czy pieczenie w piekarniku jest zdrowe czy nie?czy lekko zarumieniane potrawy sa faktycznie nie zdrowe.Bardzo sie staram gotowac zdrowo niestety nie jestem w tym kierunku wykrztalcona wiec informacji szukam w necie,niestety tam pojawiaja sie sprzeczne informacje na ten temat .Wiem ze spalone jest niezdrowe ale czy przypieczone rowna sie spalone.Bardzo prosze o odpowiedz.pozdrawiam I z gory serdecznie dziekuje.