Pomarańczowa zupa krem z jesiennych warzyw, czyli dynia, marchew i słodki ziemniak

Dynia to moje ulubione jesienne warzywo, a pomysły na zupy dyniowe chyba nigdy mi się nie skończą. Dynia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, które jednocześnie zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dzisiaj zupa dyniowa w wersji z batatem i marchwią.

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę, imbir obrałam i starłam na tarce. Składniki włożyłam do garnka z wodą i gotowałam, aż były miękkie. Następnie odlałam wodę i wlałam sok z marchwi, gotowałam jeszcze chwilę. Dodałam przyprawy i na koniec wszystko zblendowałam, dodając masło klarowane. Zupę przełożyłam do miseczki i posypałam pestkami dyni i nasionami słonecznika. Całość skropiłam sosem balsamicznym.

 

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, jutro robię tą zupę bo wygląda przepysznie ale mam dwa pytania czy hak pomine sos balsamiczny to czy znacząco zmieni się smak? A drugie pytanie to od, którego miesiąca można podać taką zupę maluszkowi? Mój ma prawie 11 miesięcy i zastanawiam się co w niej pominąć aby też mógł zjeść bo uwielbia dynię i batata 🙂

Zastąpiłam pestki i ziarna domowymi grzaneczkami, ale zupa sama w sobie jest przepyszna – prawdziwa jesień/zima się dopiero zaczyna, a ja już wiec m co będzie królowo na stole w ciągu najbliższych tygodni. 🙂

Dziękuję Aniu i pozdrawiam! Do zobaczenia w Krakowie. 😉

Świetna opcja na jesienny obiad, a marchewka jest zastrzykiem witamin, które w tym okresie szczególnie są nam potrzebne. Myślę wykorzystać ten pomysł na kolację halloweenową w pracy.

Aniu, jeśli jesteś fanką dyni, polecam Ci tajska zupa dyniowa z lubianym przez Ciebie mleczkiem kokosowym 🙂 U mnie paskudna pogoda, ale zaraz rozświetle ja koktajlem z kiwi i banana 🙂
Pozdrawiam ciepło.
Fanka Anka