Zapiekanka z warzywami
Nareszcie w domu, po intensywnym wrześniowym czasie 🙂
Stęskniłam się za moimi domowymi, zdrowymi obiadami i nowymi pomysłami kulinarnymi! Tym razem zaserwowałam…Zapiekankę.
Bardzo prosta, ale równie przepyszna zapiekanka. Mąż się zajadał i nie mógł uwierzyć, że zapiekanka może być w zdrowej wersji.
Dodatkowym atutem był smak i tanie produkty. Do tej propozycji użyłam warzyw, aktualnie dostępnych na każdym straganie/ warzywniaku. Polecam, nie tylko na specjalne okazje:)
Zapiekanka z warzywami
Bardzo dokładnie umyłam cukinię i pomidory, a następnie moczyłam je w sodzie oczyszczonej.
Batata obrałam i pokroiłam razem z cukinią, pomidorami i mozzarellą (tofu) w plastry.
Warzywa ułożyłam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, gdzieniegdzie dodając ser. Posypałam przyprawami, skropiłam oliwą z oliwek i piekłam ok 40 minut w 180 stopniach.
Tym razem wyjątkowo połączyłam białko z węglowodanami, dlatego polecam jeść to danie bardzo wolno, dokładnie przeżuwając. Nie popijaj posiłku, aby procesy trawienne mogły poprawnie funkcjonować.
Komentarze 45 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ja dodałam jeszcze 1 cebulę pokrojoną w piórka i 2 ząbki czosnku (pokroiłam na pół i dorzuciłam w kilku miejscach) – wyszło super! 🙂
Przepyszne , właśnie zrobiłam. Ja zamiast batatow dalam marchewke więc nie pomieszalam węglowodanów z białkiem i wyszlo bardzo smaczne ? super przepis Aniu 🙂
Aaa i oczywiście doprawilam solą jeszcze bo tu w przepisie nie bylo ?
Co z solą i pieprzem ?
A ja zrobiłam ostatnio z serem kozim zamiast mozzarelli 😉
(plastry sera spiętrzyłam, pocięłam na 6 kwadratów/prostokątów, przekładałam warzywa w zapiekance)
Wyszło jeszcze smaczniej i zdrowiej:-) Polecam!
Aniu powiedz mi czy ta ilość składników jest na jedną porcję?
Pozdrawiam
Aniu dziękuję, mój synek niejadek warzyw i owoców ocenił zapiekankę – “jest przepyszna”. Polecam naprawdę dobra. Pozdrawiam????????????
Robilam juz 2 razy. Przepyszna 🙂 Dziekuje
robi się:) zachęcona komentarzami
Witam,
Sałatka pycha…. wykonana już poraz 4 w tak krórkim czasie:)
Dzis kolacja u znajomych i co bede robic, zapiekankę z warzywami!
Pycha!
Polecam! Zapiekanka przepyszna!
A ja zrobie jutro zapiekanke żonie na obiad 🙂 sam jestem ciekawy smaku ale wyglada pysznie. Lubimy grilowane warzywa wiec to napewno tez bedzie smakowac. Ale mam takie pytanie czy dodanie ryby łosoś pasowalo by???
Taaak 😉 ja tak właśnie zrobiłam, bo jak pierwszym razem zrobiłam samą warzywną to brakowało mi jakiegoś mięsa/ryby. Dlatego następnym razem upiekłam z łososiem. W naczyniu na środku położyłam dwie porcje łososia (dla dwóch osób) który przyprawiłam pieprzem cytrynowym. A dookoła łososia ułożyłam warzywa i mozzarellę wg przepisu Ani. Dodałam jeszcze plasterki selera naciowego. Wyszło rewelacyjne danie! 🙂
Aniu wczoraj zrobilam Twoja zapiekanke!! Wspaniala, to nie tylko moja opinia ale takze przyjaciolki, ktora na nia zaprosilam.
Wyszła przepyszna, wszyscy zajadają się nią na kolacje 🙂 Smakuje całej rodzinie 🙂
Aniu, super przepis. Dziękuję za inspirację 🙂
Aniu a moge zastapic cukinie baklazanem? Wole to warzywo:-) przepis brzmi pysznie i zdrowo:-) kocham warzywa z piekarnika mniam
To chyba nowy hit, wszyscy znajomi chwała ten przepis, dziś wybrobuje 🙂 do tej pory moim hitem była zupa tajska z krewetkami
Naprawdę? Jest mi niezmiernie miło!!!!
Aniu, a co sądzisz o żołądkach drobiowych? Zdrowe, niezdrowe?
Bardzo fajny przepis 🙂
Wygląda przepysznie. Mam Pani książkę “Żyj zdrowo i aktywnie” i doczytałam właśnie moment, w którym pisze Pani o tym, aby nie popijać nic w czasie posiłku i bodajże 30 min po dopiero. Niby nic takiego, ale gdy się je spory obiad, syty, nieraz dość przyprawiony, jest to trudne, bo jednak chce nam się przeważnie bardzo wtedy pić, co przy okazji “uwygadnia” nam dalsze spożycie posiłku.
Witam, również jestem ciekawa dlaczego cukinie i pomidory moczymy w sodzie?
Aby oczyścić warzywa z pestycydów oraz konserwantów i innych nieznanych specyfików…
Dzień dobry, ponoć aby usunąć pestycydy i inne szkodliwe substancje należy “kąpać warzywa” przez ok 3-5 min w kwasku cytrynowym a potem w sodzie oczyszczonej, bo wtedy występuje zjawisko hydrolizy…
Wygląda bardzo apetycznie:) Fajny pomysł na połączenie batatów z innymi warzywami – u nas zwykle pojawiają się w postaci “frytek” albo jako puree;) Spróbujemy – dzięki za pomysł!
Aniu tylko oregano wystarczy? A sól i pieprz?
tak:)
żeby się pozbyć chemii, pestycydów i ogólnie świństw 😉
Witaj ANIU,ja się lepiej czuję gdy jem łącznie białka i węglowodany.Wyglądam zdrowiej i mam trochę ciałka.Kiedyś jadłam rozdzielnie i okropnie schudłam,a moja odporność szwankowała.Każdy musi sam wypróbować co dla niego jest najlepsze.Pozdrawiam.
Pytanie czy układ trawienny również czuje się lepiej…?
Ja jem bardzo zdrowo,nie jem w ogóle cukru,pszenicy i nabiału.Dużo kasz i warzyw oraz dobrej jakości mięso i jajka.Żadnych gotowców,wszystko sama gotuję.I jest ok mimo łączenia 🙂
Robie dzis wieczorem !
dzieki bardzo !
O jak świetnie,że jest zapiekanka i to z warzywami 🙂 Na pewno się skuszę i też zrobię. ! Ślicznie wyglądasz w nowym kolorze włosów ! Pozdrawiam 🙂
Aniu to jesz białko?
Trzeba jeść białko!!! 🙂 dziwne pytanie 🙂
Aniu coś mi się chyba pomamrotało:( pisałaś że unikasz białka w produktach mlecznych, prawda??
tak unikam, dlatego napisałam w małej ilości ser Buffalo mozzarella dobrej jakości lub też tofu.
Pani Aniu dziękuję za przepis, mój mąż też się zajadal. Czekamy na więcej zapiekanek! ????
Weroniko, chyba mylisz białko z nabiałem 😉
tak, faktycznie, przepraszam mój błąd 🙂
Może pomyliła Pani białko z.. nabiałem 🙂 Pani Ania faktycznie nabiału unika (poza jajkami ) i nie poleca spożywać mleka krowiego, ani produktów na bazie mleka krowiego ( jogurty, serki itp )
Jednak białko to podstawa dobrze zbilansowanej diety 🙂 i jest w każdym niemal posiłku proponowanym przez Panią Anię ! W tym przepisie wyjątkowo pojawia się mozzarella, ale raz na jakiś czas odrobina nie zaszkodzi , a może poprawić zarówno smak jak i walory estetyczne dania.
Proste i szybkie do przyrządzenia – to co lubię najbardziej – mama pracująca w korporacji… 🙂 Lubię ten blog! 😀
po co moczyć w sodzie?
Soda oczyszcza warzywa z zanieczyszczeń, takie jak pozostałości po “ewentualnych” pestycydach. Dobrze jest w ten sposób myć wszystkie kupowane warzywa:) Do mycia warzyw można również używać roztworu z octem.
Pozdrawiam
W sodzie moczymy warzywa zeby je oczyscic (dodatkowo) na blogu jest o tym post. Czytajcie ten blog codziennie. Warto????