Zdrowe, słodkie przekąski
W ramach trwającego Back to the roots challenge wracam do moich podstawowych filarów zdrowia (więcej możecie przeczytać o nich TUTAJ). Są wśród nich nie tylko zdrowa dieta i aktywność fizyczna, ale także równowaga psychofizyczna. Mam tu na myśli zdrowy sen, regenerację i relaks, ale także równowagę żywieniową. W zdrowym odżywianiu jest też miejsce na coś słodkiego! Jestem przekonana, że zdrowy styl życia nie oznacza wyrzeczeń, a desery, które chcę Wam dziś zaproponować, są tego najlepszym przykładem.
Jeżeli szukacie słodkich, ale także wartościowych przekąsek, to pamiętajcie, że zarówno w trakcie wyzwania, jak i po jego zakończeniu, możecie je znaleźć w mojej aplikacji Diet&Training by Ann. Sprawdźcie koniecznie! 🙂
Krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
- 0,5 sztuki banana
- 0,25 garści orzechów włoskich
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1,5 łyżki napoju kokosowego
- 0,33 łyżeczki oleju kokosowego extra virgin
- 0,75 łyżeczki nasion chia
Sposób przygotowania:
Zblendowałam banana z orzechami, kakao, napojem koksowym i olejem kokosowym. Przełóż krem do miseczki i posypałam nasionami chia.
Warstwowy deser a’la tiramisu z orzechami
Składniki:
- 0,33 sztuki banana
- 0,33 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 0,25 garści orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Banana pokroiłam w plastry, orzechy posiekałam, a jogurt wymieszałam z cukrem kokosowym i wiórkami. Do szklanki nałożyłam naprzemiennie: jogurt, banana, kakao. Całość posypałam orzechami.
Pralinki daktylowe
Składniki:
- 3 daktyle
- 1 łyżka pasty migdałowej
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Odsączone daktyle przekroiłam na pół, do środka włożyłam pastę migdałową. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam nią nadziane daktyle. Pralinki wstawiłam do lodówki, aby schłodziły się przez kilka godzin.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…