Zdrowe, słodkie przekąski

W ramach trwającego Back to the roots challenge wracam do moich podstawowych filarów zdrowia (więcej możecie przeczytać o nich TUTAJ). Są wśród nich nie tylko zdrowa dieta i aktywność fizyczna, ale także równowaga psychofizyczna. Mam tu na myśli zdrowy sen, regenerację i relaks, ale także równowagę żywieniową. W zdrowym odżywianiu jest też miejsce na coś słodkiego! Jestem przekonana, że zdrowy styl życia nie oznacza wyrzeczeń, a desery, które chcę Wam dziś zaproponować, są tego najlepszym przykładem.

Jeżeli szukacie słodkich, ale także wartościowych przekąsek, to pamiętajcie, że zarówno w trakcie wyzwania, jak i po jego zakończeniu, możecie je znaleźć w mojej aplikacji Diet&Training by Ann. Sprawdźcie koniecznie! 🙂

 

 

Krem czekoladowo-orzechowy

Składniki:

  • 0,5 sztuki banana
  • 0,25 garści orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki napoju kokosowego
  • 0,33 łyżeczki oleju kokosowego extra virgin 
  • 0,75 łyżeczki nasion chia 

 

Sposób przygotowania:

Zblendowałam banana z orzechami, kakao, napojem koksowym i olejem kokosowym. Przełóż krem do miseczki i posypałam nasionami chia.

 

 

Warstwowy deser a’la tiramisu z orzechami

Składniki:

  • 0,33 sztuki banana
  • 0,33 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru kokosowego 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 0,25 garści orzechów włoskich 

 

Sposób przygotowania:

Banana pokroiłam w plastry, orzechy posiekałam, a jogurt wymieszałam z cukrem kokosowym i wiórkami. Do szklanki nałożyłam naprzemiennie: jogurt, banana, kakao. Całość posypałam orzechami.

 

 

Pralinki daktylowe

Składniki:

  • 3 daktyle
  • 1 łyżka pasty migdałowej 
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 

 

Sposób przygotowania:

Daktyle suszone zalałam wrzątkiem i odstawiłam na około 10 minut. Odsączone daktyle przekroiłam na pół, do środka włożyłam pastę migdałową. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam nią nadziane daktyle. Pralinki wstawiłam do lodówki, aby schłodziły się przez kilka godzin.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany