Zdrowe i smaczne dania dla dzieci
Często pytacie mnie, co podać Waszym pociechom? Przygotowałam dla Was kilka przepisów na pyszne, sycące i zdrowe dania, które z pewnością zasmakują każdemu dziecku 🙂
1. Bezglutenowe gofry
Składniki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki ryżowej
- 4 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki. Natłuść gofrownicę, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz kilka minut, aż się ciasto zarumieni. Do takich gofrów polecam domowe dżemy, konfitury czy też zmiksowane owoce. 🙂
2. Domowe lody malinowo-bananowe
Składniki:
- 100 g malin
- ½ banana
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Banana pokrój w plasterki. Maliny i banana włóż na noc do zamrażarki. Owoce zblenduj z mleczkiem kokosowym, ekstraktem waniliowym i schłodź ponownie w zamrażarce. Całość przełóż do pucharka i posyp wiórkami.
3. Koktajl z kurkumą, brzoskwiniami i bananem
Składniki:
- 1 brzoskwinia
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 1 banan
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki.
4. Krem z marchwi z czekoladą
Składniki:
- 700 g marchwi
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- kawałek imbiru
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta bazylii
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli morskiej
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Przygotowanie:
Pokrój w drobną kostkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Wszystko duś na patelni na maśle ghee. Następnie obierz i drobno pokrój marchew i dorzuć na patelnię. Po 5 minutach dolej bulion, dodaj przyprawy oraz cukier kokosowy. Gotuj, aż marchew zmięknie. Wszystkie składniki zblenduj. Na wierzchu posyp startą czekoladą i nasionami słonecznika.
5. Miska owocowa z granolą
Składniki:
- 4 łyżki acai
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka malin
- 1 banan
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1 szklanka wody kokosowej
- ½ szklanki mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- ½ szklanki granoli
- kilka borówek, jeżyn i plasterki banana – do dekoracji
- kilka orzechów laskowych
Przygotowanie:
Do blendera dodaj owoce, wodę kokosową, syrop klonowy, jagody acai, kakao oraz mleczko kokosowe. Wszystko zbleduj. Na sam koniec przełóż mieszankę do miski, a na wierz dodaj granolę, orzechy i owoce.
Granola
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1⁄3 szklanki migdałów
- 1⁄3 szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki rodzynek (namoczyć wcześniej w gorącej wodzie 10-15 minut)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (za wyjątkiem owoców suszonych i wiórek kokosowych). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz 20-30 min. w 160°C. W trakcie pieczenia wymieszaj całość kilka razy. Na koniec dodaj suszone owoce i wiórki kokosowe.
6. Pieczone kotlety z kurczaka/indyka z warzywami
Składniki:
- 300 g piersi z indyka lub kurczaka
- 2 jajka
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta tymianku
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mięso drobno posiekaj, włóż do robota kuchennego wraz z jajkiem, startą na średnich oczkach marchewką i cukinią (wcześniej odsącz papierowym ręcznikiem), przyprawami i mąką kukurydzianą. Uformuj kotlety i włóż je do foremek. Piecz około 25 minut z funkcją termoobiegu.
7. Placuszki bananowe
Składniki:
- 1 awokado
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżka masła ghee
- 5 łyżek ugotowanego ryżu
- 1 łyżka Szpinak LIO Shake (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystko zblenduj. Smaż na roztopionym maśle klarowanym kilka minut na jednej i drugiej stronie pod przykrywką, aż placuszki się zarumienią.
8. Placuszki warzywne
Składniki:
- 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 1 mały batat (ugotowany)
- 5 różyczek brokuła
- ½ cukinii
- 1 łyżka mąki kokosowej/ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła ghee
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (za wyjątkiem masła) wymieszaj i ugnieć widelcem. Rozpuść masło na patelni i piecz placuszki na małym ogniu.
9. Półsłodkie babeczki ze szpinakiem
Składniki:
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g wiórek kokosowych
- 100 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 4 łyżki Szpinak Lio Shake lub 100 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 6 łyżeczek cukru kokosowego
- 4 daktyle
- 1 łyżeczka dowolnej mąki bezglutenowej
- szczypta soli morskiej
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Wymieszaj i zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż masę do pojemników na muffinki i piecz około 25 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Babeczki posyp Szpinak Lio Shake.
10. Pudding chia z wiórkami kokosowymi i owocami
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jabłko
- kilka rodzynek
- 1 garść borówek amerykańskich
- 2-3 orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wymieszaj nasiona chia, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i miód. Pudding wstaw na kilka godzin do lodówki. Jabłko pokrój w kostkę. Pudding udekoruj owocami i orzechami.
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Super. Mój starszy syn bez problemu zjadłby większość tych dań, ale mam problem z młodsza córka (1,5 roku). Nie wiem o co chodzi ale ona mało co je, a na widok owoców ucieka tak jakby dycha zobaczyła z miną pełną obrzydzenia. Dwoje dzieci wychowywane tak samo, a tak różne pod względem jedzenia
Ciekawe przepisy, od jakiego wieku można przyrządzać te potrawy? Pytam, bo w kremie marchewkowym jest czekolada, której na pewno do co najmniej 1 r.ż. nie wolno podawać maluchom.
Pozdrawiam,
Agnieszka
Jejku, wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować na moim maluchu! Uwielbiam Twój blog 🙂
Wszystko super. Ale wszędzie te nieszczęsne jajka. ☹️☹️
Uwielbiam Twoje przepisy! ❤️
+ Aniu, swoje loki takie jak miałaś np na Octoberfest robisz na lokówkę? ?
Pozdrawiam Cię serdecznie!