Zdrowe i smaczne dania dla dzieci

Często pytacie mnie, co podać Waszym pociechom? Przygotowałam dla Was kilka przepisów na pyszne, sycące i zdrowe dania, które z pewnością zasmakują każdemu dziecku 🙂

1. Bezglutenowe gofry

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Natłuść gofrownicę, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz kilka minut, aż się ciasto zarumieni. Do takich gofrów polecam domowe dżemy, konfitury czy też zmiksowane owoce. 🙂

 

2. Domowe lody malinowo-bananowe

Składniki:

  • 100 g malin
  • ½  banana
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Banana pokrój w plasterki. Maliny i banana włóż na noc do zamrażarki. Owoce zblenduj z mleczkiem kokosowym, ekstraktem waniliowym i schłodź ponownie w zamrażarce. Całość przełóż do pucharka i posyp wiórkami.

 

3. Koktajl z kurkumą, brzoskwiniami i bananem

Składniki:

  • 1 brzoskwinia
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki.

 

4. Krem z marchwi z czekoladą

Składniki:

  • 700 g marchwi
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • kawałek imbiru
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta bazylii
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Przygotowanie:

Pokrój w drobną kostkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Wszystko duś na patelni na maśle ghee. Następnie obierz i drobno pokrój marchew i dorzuć na patelnię. Po 5 minutach dolej bulion, dodaj przyprawy oraz cukier kokosowy. Gotuj, aż marchew zmięknie. Wszystkie składniki zblenduj. Na wierzchu posyp startą czekoladą i nasionami słonecznika.

 

5. Miska owocowa z granolą

Składniki:

  • 4 łyżki acai
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka malin
  • 1 banan
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 szklanka wody kokosowej
  • ½ szklanki mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • ½ szklanki granoli
  • kilka borówek, jeżyn i plasterki banana – do dekoracji
  • kilka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Do blendera dodaj owoce, wodę kokosową, syrop klonowy, jagody acai, kakao oraz mleczko kokosowe. Wszystko zbleduj. Na sam koniec przełóż mieszankę do miski, a na wierz dodaj granolę, orzechy i owoce.

 

Granola

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1⁄3 szklanki migdałów
  • 1⁄3 szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki rodzynek (namoczyć wcześniej w gorącej wodzie 10-15 minut)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (za wyjątkiem owoców suszonych i wiórek kokosowych). Mieszankę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz 20-30 min. w 160°C. W trakcie pieczenia wymieszaj całość kilka razy. Na koniec dodaj suszone owoce i wiórki kokosowe.

 

6. Pieczone kotlety z kurczaka/indyka z warzywami

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mięso drobno posiekaj, włóż do robota kuchennego wraz z jajkiem, startą na średnich oczkach marchewką i cukinią (wcześniej odsącz papierowym ręcznikiem), przyprawami i mąką kukurydzianą. Uformuj kotlety i włóż je do foremek. Piecz około 25 minut z funkcją termoobiegu.

 

7. Placuszki bananowe

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystko zblenduj. Smaż na roztopionym maśle klarowanym kilka minut na jednej i drugiej stronie pod przykrywką, aż placuszki się zarumienią.

 

8. Placuszki warzywne

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 mały batat (ugotowany)
  • 5 różyczek brokuła
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka mąki kokosowej/ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła ghee 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (za wyjątkiem masła) wymieszaj i ugnieć widelcem. Rozpuść masło na patelni i piecz placuszki na małym ogniu.

 

9. Półsłodkie babeczki ze szpinakiem

Składniki:

  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 4 łyżki Szpinak Lio Shake lub 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek cukru kokosowego
  • 4 daktyle
  • 1 łyżeczka dowolnej mąki bezglutenowej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 10-15 minut.  Wymieszaj i zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż masę do pojemników na muffinki  i piecz około 25 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Babeczki posyp Szpinak Lio Shake.

 

10. Pudding chia z wiórkami kokosowymi i owocami

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jabłko
  • kilka rodzynek
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • 2-3 orzechy włoskie

Przygotowanie:

Wymieszaj nasiona chia, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i miód. Pudding wstaw na kilka godzin do lodówki. Jabłko pokrój w kostkę. Pudding  udekoruj owocami i orzechami.

 

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Super. Mój starszy syn bez problemu zjadłby większość tych dań, ale mam problem z młodsza córka (1,5 roku). Nie wiem o co chodzi ale ona mało co je, a na widok owoców ucieka tak jakby dycha zobaczyła z miną pełną obrzydzenia. Dwoje dzieci wychowywane tak samo, a tak różne pod względem jedzenia

Ciekawe przepisy, od jakiego wieku można przyrządzać te potrawy? Pytam, bo w kremie marchewkowym jest czekolada, której na pewno do co najmniej 1 r.ż. nie wolno podawać maluchom.

Pozdrawiam,
Agnieszka

Moda damska - stylizacje inspiracje powiedział(a)

Jejku, wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować na moim maluchu! Uwielbiam Twój blog 🙂

Wszystko super. Ale wszędzie te nieszczęsne jajka. ☹️☹️

Uwielbiam Twoje przepisy! ❤️

+ Aniu, swoje loki takie jak miałaś np na Octoberfest robisz na lokówkę? 🙂

Pozdrawiam Cię serdecznie!