Trochę teorii – jak przygotować zdrowo i smacznie stek!
Dzisiaj mam dla Ciebie kilka wskazówek jak przygotować dobrego steka. Trzymając się tych kilku istotnych zasad zobaczyć, że to wcale nie jest takie trudne.
O czym pamiętać ?
- Mięso nie może być zimne! Koniecznie wyjmij je wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej,
- Do smażenia steka koniecznie użyj masła klarowanego (ghee) – ma wyższą temperaturę dymienia,
- Patelnia musi być dobrze nagrzana (steki smażymy w temperaturze około 150˚C),
- Nie wolno nakłuwać steka! Mięso ma zachować swoją soczystość, a nakłuwając soki wypłyną i mięso stanie się suche,
- Jak długo smażyć mięso? Żeby uzyskać średnio wysmażonego steka, na 1 centymetr grubości smaż po 1 minucie z każdej strony. Zobaczcie trick z dłonią, który jest niezawodny 🙂
- Kiedy solić? Są dwie szkoły, jedni solą przed smażeniem od strony na której będzie smażony stek, żeby przeszedł smakiem, inni twierdzą, że solić należy po usmażeniu, żeby soki nie wypłynęły,
- Stek musi odpocząć po usmażeniu! Jeżeli przekroicie go zaraz po zdjęciu z patelni wszystkie soki wypłyną, pozwólcie mu odpocząć kilka minut – będzie dużo smaczniejszy.
Podobną propozycję steka znajdziecie w Diet by Ann . W takim zestawieniu czekać będzie na Was na poziomie 3: Wyzwanie Wojowniczki.
Dla przypomnienia wyróżniki tego poziomu diety:
- całkowicie eliminujemy nabiał, zapewnię Ci inne źródła białka i wapnia
- utrzymujemy dietę bezglutenową
- eliminujemy strączki, ze względu na pro zapalne lektyny
- trzymamy się diety rozdzielnej, dzięki niej zachowasz “lekkość w brzuchu”
Pamiętaj! Jeżeli nie masz potrzeby wykluczania któregoś ze składników z diety, lub chcesz powoli rozpocząć proces zmiany nawyków na drodze do zdrowia zacznij od Dorego Startu (1 poziom diety).
Zajrzyj po więcej informacji na Diet by Ann
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Steki wołowe uwielbiamy 🙂 Ja osobiście solę po usmażeniu, zaraz przed podaniem – grubą solą, czasami ziołową. Takie najbardziej nam smakują 😉
nie za bardzo rozumiem tego tricku z dłonią – o co chodzi z tymi palcami? 🙂
Poziom wysmażenia można sprawdzać, porównując napięcie mięśnia na dloni w określonych pozycjach i naprężenie mięsa. Poprostu po dotyku miesa sprawdzisz jak mocno jest wysmazony.
Wręczyłas mnie w tym pytaniu 🙂 dobrze wiedziec 🙂
Namawiam Bardzo !