Zupa borowikowa z azjatycką nutką
Wrzesień kojarzy się mi między innymi z grzybobraniem, a jeśli grzybobranie to koniecznie trzeba przygotować zupę grzybową 🙂
Moja dzisiejsza propozycja nie jest tradycyjna, ponieważ ma w sobie azjatycką nutkę 🙂 Jeśli lubisz wschodnie smaki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Wypróbujesz ? 🙂
Sposób przygotowania:
Ugotuj pierś z kurczaka. Mięso pokrój na drobne kawałki i odłóż na bok. Do garnka z bulionem dodaj pokrojone borowiki, pieczarki i marchewkę. Gotuj przez kilka minut na wysokim ogniu. Cebulę pokrój w piórka. Dodaj do garnka: cebulę, seler naciowy i kiełki mung. Następnie dodaj przyprawy, sok z limonki, pastę curry oraz sos sojowy. Na końcu drobno pokrojoną papryczkę chili i posiekany szczypiorek. Zalej mięso zupą, a na wierzch połóż świeżą kolendrę.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
tez jestem ciekawa czy moga byc grzyby suszone:)
Grzyby surowe ,ususzone,czy ugotowane wcześniej??
Czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na bulion?