Zupa borowikowa z azjatycką nutką

Wrzesień kojarzy się mi między innymi z grzybobraniem, a jeśli grzybobranie to koniecznie trzeba przygotować zupę grzybową 🙂

Moja dzisiejsza propozycja nie jest tradycyjna, ponieważ ma w sobie azjatycką nutkę 🙂  Jeśli lubisz wschodnie smaki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Wypróbujesz ? 🙂

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj pierś z kurczaka. Mięso pokrój na drobne kawałki i odłóż na bok. Do garnka z bulionem dodaj pokrojone borowiki, pieczarki i marchewkę. Gotuj przez kilka minut na wysokim ogniu. Cebulę pokrój w piórka. Dodaj do garnka: cebulę, seler naciowy i kiełki mung. Następnie dodaj przyprawy, sok z limonki, pastę curry oraz sos sojowy. Na końcu drobno pokrojoną papryczkę chili i posiekany szczypiorek. Zalej mięso zupą, a na wierzch połóż świeżą kolendrę.

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany