Zupa krem z batata i buraków
Mamy wiosnę, ale na nowalijki jeszcze chwilkę poczekamy. Aura zmienna, więc jemy bulwy – zdrowe i rozgrzewające.
Dziś w głównej roli buraki i batat …mniam 🙂 Dla mnie jako fanki obu warzyw to połączenie idealne.
Przygotowanie:
Buraki i bataty obrałam i gotowałam w wodzie pod przykrywką. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i wlałam wywar z rosołu. Podgrzewałam kilka minut na średnim ogniu.
W tym samym czasie na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę (opcjonalnie możesz do niej dodać czosnek i kawałek pora), przełożyłam ją do garnka i miksowałam wszystko do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i posypałam sezamem.
Mniam! 🙂
Komentarze 26 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Połączenie idealne ? świetny przepis ?
Pycha! Medal za ten przepis sie nalerzy!
🙂
Po kremie z groszku jedna z moich ulubionych z Pani ksiazki ???? pycha!
pyszna zupka 🙂
właśnie szukałam pomysłu na obiad a w lodówce akurat mam 1 batata i 4 buraki, ta zupa to chyba przeznaczenie na dziś….
Zupa barzo fajna, wole ten przepis niz samą z burakow na którą tez gdzies tu byl przepis (ktora tez jest super smaczna a jeszcze prostsza i szybsza w przygotowaniu, jednak jesli ktos ma czas warto przygotować wlasnie ten model, z batatem:-) )
Oba warzywa słodkie więc jestem ciekawa czy ra zupa dobrze smakuje i czy nie jest zbyt slodka? Mam składniki wiec może zaryzykuję
Proszę spróbować i dać znać, osobiście bardzo lubię;)
Nie dałam cebulki,bo nie przepadam i wyszła mi mdła 🙁
Popieram Madzialenkę, ja też piekę, bo takie są naprawdę najsmaczniejsze 🙂
Nie wpadłabym na pomysł połączenia słodkiego batata z burakami. Uwielbiam oba warzywa więc jutro zabieram się za zupkę! Może faktycznie lepiej upiec je wcześniej w piekarniku…hmm
Zawsze się zastanawiam czy łyżka masła czy oleju kokosowego to ta przed, czy po rozpuszczeniu? Różnica jest dość duża 🙂 Proszę o odp!
Przed rozpuszczeniem 🙂
Aniu , ta zupa jest rewelacyjna !
Hm…brzmi smacznie napewno wypróbuję
dzis zrobiliśmy na obiad,zupę zmodyfikowaliśmy delikatnie,nie wiem tylko dlaczego w przepisie jest wylewany wywar z warzyw,bo mi było szkoda.
zupa smaczna.
Wywar jest wlewany, a nie wylewany. Czytajcie ze zrozumieniem 😉
Aniu zamierzasz zrobić kiedyś jakiś event w Krakowie bądź Rzeszowie? Bardzo proszę o odpowiedź.
moja wskazówka 🙂 super przepis, ja piekę buraki i bataty w piekarniku w foli aluminiowej i wtedy buraki i bataty pachną niesamowicie i super smakują, nawet z piekarnika, potem obieram i wrzucam do wywaru, mniam
Folię aluminiową raczej bym odradziła.
Można chyba też bez folii, ktoś próbował ?
Zdecydowania tak! Robię tak samo, buraki wtedy nie tracą tylu wartości odżywczych, ponieważ woda nic z nich nie wypłukuje, a przede wszystkim nie oddają do wody smaku. W folii karmelizują, więc są pyszne i słodziutkie, aromatyczne 😉
Pozdrawiam!:)
A ile czasu pieczesz warzywa w piekarniku?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hej, tak 45min do godzinki, juz same pieczone buraki są pycha, kiedy nie ma czasu na przygotowanie sałatek, podaje po prostu pieczone buraki:)
Ja tez piekę buraki, to nadaje im super smaczek 😉