Zupa krem z batata i buraków

Mamy wiosnę, ale na nowalijki jeszcze chwilkę poczekamy. Aura zmienna, więc jemy bulwy – zdrowe i rozgrzewające.

Dziś w głównej roli buraki i batat …mniam 🙂 Dla mnie jako fanki obu warzyw to połączenie idealne. 

Przygotowanie:

Buraki i bataty obrałam i  gotowałam w  wodzie pod przykrywką. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i wlałam wywar z rosołu. Podgrzewałam kilka minut na średnim ogniu.

W tym samym czasie na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę (opcjonalnie możesz do niej dodać czosnek i kawałek pora), przełożyłam ją do garnka i miksowałam wszystko do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i posypałam sezamem.

Mniam! 🙂

Komentarze 26 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Po kremie z groszku jedna z moich ulubionych z Pani ksiazki ???? pycha!

właśnie szukałam pomysłu na obiad a w lodówce akurat mam 1 batata i 4 buraki, ta zupa to chyba przeznaczenie na dziś….

Zupa barzo fajna, wole ten przepis niz samą z burakow na którą tez gdzies tu byl przepis (ktora tez jest super smaczna a jeszcze prostsza i szybsza w przygotowaniu, jednak jesli ktos ma czas warto przygotować wlasnie ten model, z batatem:-) )

Oba warzywa słodkie więc jestem ciekawa czy ra zupa dobrze smakuje i czy nie jest zbyt slodka? Mam składniki wiec może zaryzykuję

Proszę spróbować i dać znać, osobiście bardzo lubię;)

Nie dałam cebulki,bo nie przepadam i wyszła mi mdła 🙁

Nie wpadłabym na pomysł połączenia słodkiego batata z burakami. Uwielbiam oba warzywa więc jutro zabieram się za zupkę! Może faktycznie lepiej upiec je wcześniej w piekarniku…hmm

Zawsze się zastanawiam czy łyżka masła czy oleju kokosowego to ta przed, czy po rozpuszczeniu? Różnica jest dość duża 🙂 Proszę o odp!

Przed rozpuszczeniem 🙂

dzis zrobiliśmy na obiad,zupę zmodyfikowaliśmy delikatnie,nie wiem tylko dlaczego w przepisie jest wylewany wywar z warzyw,bo mi było szkoda.
zupa smaczna.

Wywar jest wlewany, a nie wylewany. Czytajcie ze zrozumieniem 😉

Aniu zamierzasz zrobić kiedyś jakiś event w Krakowie bądź Rzeszowie? Bardzo proszę o odpowiedź.

moja wskazówka 🙂 super przepis, ja piekę buraki i bataty w piekarniku w foli aluminiowej i wtedy buraki i bataty pachną niesamowicie i super smakują, nawet z piekarnika, potem obieram i wrzucam do wywaru, mniam

Można chyba też bez folii, ktoś próbował ?

Zdecydowania tak! Robię tak samo, buraki wtedy nie tracą tylu wartości odżywczych, ponieważ woda nic z nich nie wypłukuje, a przede wszystkim nie oddają do wody smaku. W folii karmelizują, więc są pyszne i słodziutkie, aromatyczne 😉
Pozdrawiam!:)

A ile czasu pieczesz warzywa w piekarniku?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

hej, tak 45min do godzinki, juz same pieczone buraki są pycha, kiedy nie ma czasu na przygotowanie sałatek, podaje po prostu pieczone buraki:)

Ja tez piekę buraki, to nadaje im super smaczek 😉