Zupa krem z kurkami
Lubicie kurki? Czy wiecie, że oficjalna nazwa tych popularnych grzybów to pieprznik jadalny? Obok podgrzybka i borowika to jedne z najbardziej znanych jadalnych grzybów w Polsce, którymi można cieszyć się już latem.
Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczna, kremowa zupa z kurkami. To idealna opcja na zdrową przekąskę albo kolację. Możecie dodać na wierzch odrobinę pestek słonecznika, dowolnych nasion, orzechów, starty ser i podać z pełnoziarnistym pieczywem (polecam Wam bezglutenowe chleby z pełnego ziarna z oliwkami, nasionami konopi lub chia z mojego sklepu, które znajdziecie TUTAJ), aby otrzymać bardziej sycący, większy posiłek na lunch czy obiad.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekałam, marchew i pietruszkę starłam na tarce, a ziemniaka pokroiłam w kostkę. W garnku rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam cebulę. Dodałam oczyszczone kurki, marchew, pietruszkę i smażyłam przez kilka minut. Całość zalałam wodą, dodałam przyprawy i ziemniaka. Gotowałam do momentu, aż ziemniak stał się miękki. Wyjęłam liść laurowy, dodałam śmietankę i zblendowałam zupę na gładki krem.
Udekorowałam krem posiekaną natką pietruszki 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…