Zupa z romanesco – zielony kalafior
Dzisiaj wybrałam kalafior zielony, tak zwany romanesco.
Jest bogaty w witaminy K, B1, B2, B6 i C. Dostarczy nam potas, fosfor, siarkę i cynk. Mozna go jeść na surowo, bo ma mniej goryczki niż brokuły lub białe kalafiory. Także wywar z jego liści jest zdrowy.
W ogóle kalafiory mają działanie antynowotworowe.
W wodzie gotowałam kalafior i ziemniaki z estragonem. W tym czasie na patelni rozgrzałam masło i i poddusiłam cebulę i czosnek, po czym dodałam do garnka. Pod koniec gotowania dodałam resztę przypraw i liście. Wszystko zblendowałam i posoliłam.:)
Komentarze 27 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Tez napaliłam sie na ten przepis ale nie widziałam nigdy w żadnym sklepie tego kalafiora. A tu przypadkiem, wpadł mi w ręce wczoraj w Biedronce. Zajrzyjcie, może teraz sa w każdej…
Paniu Aniu, czy płatki amarantusowe są okej? Można je jeść zamiennie z innymi na śniadanie, jako owsiankę? Trzeba je gotować? Czy wystarczy podgrzać lub podgotować? Zakupiłam dzisiaj takie i chciałam sie upewnić czy są w porządku. Z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam 🙂
polecam płatki z amarantusa- są bezglutenowym produktem.
Pozdrawiam
Witam mam pytanie trochę nie pasujące do Pani opisu , ale kiedy jest następny obóz i w jakiej cenie mniej więcej 🙂 Pozdrawiam
informacje już za kilka dni 🙂
Pani Aniu co Pani sądzi o piciu zielonej kawy ???
Hej ja blenduje pomidory teraz w tym okresie zazwyczaj z puszki dodaje czosnek pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę, cary, pieprz, sól morska, paprykę ostra, troche bulionu warzywnego z ekologicznych sklepów i dodaje jeszcze zioła prowansalskie, majeranek, bazylię, oregano wszystko mieszam i dodaje ugotowana ciecierzyce 😉 pycha!
TEZ CHETNIE PrzYGARNELABYM PRZEPISY Z CIEcierzyca i soczewica
Genialnie byłoby, gdyby Pani dodała na bloga jakieś przepisy z ciecierzycą bądź soczewicą. Kupiłam je i leżą w domu bo nie mam pojęcia jak i z czym je przyrządzić. Słyszałam, że są bardzo zdrowe, i zawierają łatwo przyswajalne białko, ale pomysłów na dania z nimi brak. Pozdrawiam.
moge podpowiedziec bo bardzo lubie, wiec soczewice gotuje wciskam do niej ząbek czosnku i dodaje różne zioła, troche oliwy i jem, a ciecierzyca jest super jako przekąska tzn gotujesz normalnie do miękkości, odcedzasz, studzisz obsypujesz ulubionymi przyprawami (ja indyjskimi) troche oliwy i do piekarnika, zamiast orzeszków do chrupania, polecam tez hummus (znajdz w googlach) :)))
hej,
a czy taka soczewica z puszki jest zdrowa do sałatek? jak nie mam czasu gotowac to uzywam wlasnie puszki z soczewica
Podrawiam
Ja z cieciorki robię niby leczo: podduszam pokrojoną marchewkę, paprykę, cukinię, dodaję cieciorkę, zalewam pomidorami z puszki, kilka pomidorów z puszki dodaje na końcu aby pływały w kawałkach i sie nie rozciapały. Czasami robię z podduszoną piersią z kurczaka w kawałkach. Przyprawiam solą, pieprzem, curry, cynamonem, czubrycą i chilli. Pychota, można zjeść jako zupę, leczo lub jako dodatek do ryżu. Przy duzej ilości chilli bardzo rozgrzewające danie. Smacznego!
Jeśli chodzi o soczewicę szaleją za tą zupą. Naprawdę często ją przygotowuję, pewnie z raz na dwa tygodnie 😉
225 g brązowej soczewicy (zielonej też używam)
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżka rozgniecionego czosnku
1 cebula, drobno posiekana
1 duża marchew, drobno pokrojona
1 l wody
1 szczypta oregano
1 szczypta suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Soczewicę włożyć do dużego rondla, zalać wodą na 2,5 cm. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.
Wysuszyć rondel, a następnie wlać do niego oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę i marchew, a następnie smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 5 minut). Dodać soczewicę, 1 litr wody, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wmieszać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, dodać więcej wody.
Aniu, dodajesz do potraw często mleko, olej kokosowy. Wyczytałam że w puszkach tych specyfików tworzy się bisfenol a, który zdecydowanie jest szkodliwy dla organizmu. Czy można te tłuszcze dostać w innych opakowaniach a może lepiej z nich zrezygnować, jeśli już to czym najlepiej je zastąpić?
Olej kokosowy wybieraj w słoiku, natomiast mleko kokosowe w kartonie.
Pozdrawiam
Do Asi – robiłam Walentynkowe Brownie Ani i zapomniałam dodać powideł. Wyszło pyszne więc nie są konieczne :))
Dziękuję za odpowiedź! W taki razie zaraz się biorę za pieczenie! 🙂
Anno, zrobiłam dzisiaj sałatkę z zielonych warzyw – ugotowany brokuł, seler naciowy, sałata lodowa, polane dresingiem z łyżki oliwy, łyżeczki musztardy francuskiej, ząbka czosnku i szczypty soli. Dodatkowo posypałam całość łyżką uprażonych ziaren słonecznika. Ciekawa jestem jakbyś oceniła mój obiad?
Pani Aniu, czy do wszystkich musli ze strony takjakchcesz.pl są dołączane przypinki healthyplanbyann i FRIENDStraining ?? Pozdrawiam 🙂
nie, były dołączone tylko w okresie świątecznym.
Pozdrawiam
Wygląda super! Muszę zacząć się rozglądać, bo w Warszawie jeszcze nigdzie nie widziałam tej odmiany.
U mnie na Bemowie jest na bazarku 🙂 Przy Hali Wola 🙂
Czy powidła w “Walentynkowym brownie” są konieczne? Jedyne, które mam w domu są z dodatkiem białego cukru (wiadomo, babcine 😀 )
Aniu – romanesco smakuje wyśmienicie! poszukuję już od dłuższego czasu! wiesz może, gdzie można dostać?
w biedronce ostatnio widziałam 🙂
Aniu !!!
chciałam zapytać gdzie mogę dostać masło kokosowe?
ewentualnie czym mogę je zastąpić ..?
Pozdrawiam
Ostatnio kupowałam tu http://www.cocoprojekt.pl/