Zupełnie nietypowe pączki :)
Jutro tłusty czwartek i dla wielu ten dzień bez pączka się nie obejdzie 😉
Zawsze staram się przygotować alternatywę dla osób, które ze względu na nietolerancję glutenu nie mogą lub dla tych którzy nie “chcą zgrzeszyć” z tradycyjnym pączkiem.
Przyznam się od razu – osobiście skuszę się na tradycyjnego 😉
Przygotowana przeze mnie alternatywa jest bardzo nietypowa. To takie “pączki” bez pączka 😀 – prawie bez niczego – bez glutenu, bez jajek, bez laktozy i bez cukru..;)
Jesteś ciekaw?
Zapraszam !
Sposób przygotowania:
Obrałam i pokroiłam na małe kawałki batata, a następnie ugotowałam go w wodzie. Kiedy wystygł, włożyłam go do blendera, wraz z bananami, mąką i dosłownie odrobiną (opcjonalnie) mleka kokosowego, startą skórką. Całość zmiksowałam na jednolitą masę. Uformowałam z niej kulki, a następnie strzykawką (dość z dużym otworem) lub specjalnym przyrządem kuchennym, nabrałam konfiturę i wcisnęłam odrobinę w każdą z kulek. Włożyłam na noc do lodówki.
Rano zabrałam się za smażenie. Rozpuściłam na patelni olej kokosowy i smażyłam kulki na wysokim ogniu, obracając je do momentu przypieczenia i mocnego zarumienienia.
Kulki są lekko twarde:)
Smacznego!
Komentarze 92 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Ancia pyszne te pączki super przepis zrobię jeszcze nie raz !;*
A czy pieczenie zdaloby egzamin?
Lepiej usmażyć na maśle klarowanym. Smażenie nie jest złe ważne żeby było na tłuszczu nasyconym
Jak smażyć? Na patelni czy zamoczyć je w tłuszczu?
Pączki z batatów? O.o Aniu, jakie Ty masz nietypowe pomysły! Aż musze sama spróbować kiedyś je zrobić, bo nie powiem, zaintrygowałas mnie 😉
WOW! Gratuluję Pani wyobraźni 😀 Świetny pomysł, żeby wykorzystać bataty z bananami. Człowiek uczy się całe życie 😀 Wpadłam na ten przepis dopiero dzisiaj, więc zrobię sobie powtórkę “tłustego czwartku” w marcu 😉 Bardzo dziękuję za kolejny super przepis, rozwianie nudy i pozdrawiam ^_^
to Kluski śląskie ze słodkich ziemniaków! już raz w roku wolę zjeść pożądne pączki niż kulę armatnią 😀
Dziękuję za przepis, ze względów na choroby autoimmunologiczne odstawiłam gluten, nabiał, jajka (i wiele innych produktów). Ten wpis jest dla mnie na prawdę cenny.
Jest Pani tak pozytywną osóbką !! , cieszę się , że nawet w tłusty czwartek szykuję Pani dla nas takie pyszności ! , podejrzewam , że gdyby nie Pani przepis nie mialabym silnej woli , dziękuję !
Pączki wyszły wyśmienite 🙂 Dziękuje za super przepis, i czekam na kolejne 😛
Pani Aniu, czy jakkolwiek by te pączki nie były idealne (a wierzę, że są) – polecam wypicie herbaty ciemnej: Pu-Erh. Na mnie w tłusty czwartek zadziałała rewelacyjnie po pączkowym obżarstwie ;-).
Aniu, nie przejmuj sie negatywnymi komentarzami. Ludzie ktorzy nie musza ze wzgledow zdrowotnych reygnowac z glutenu nie zrozumieja zdrowych wersji paczkow :). Pozdrawiam.
Mam pytanie kiedy będą dostępne te przepyszne batoniki z boxów Walentynkowych?
Jeszcze trochę 🙂
Proszę o cierpliwość
proponuję ugotować bataty w plastrach ,ze skórka na parze.Po uparowanie zdjąć skórkę i rozgnieść widelcem dodając rozgniecione widelcem banany.Wymieszać ręcznie i uformować .Blender zamienia wszystko w tzw pacię.Pozdrawiam.
Witam zamiast trzymac w lodowce noc mozna pare godzin w zamrażarce ? Przespalam temat :p Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za ten przepis pani Anno mój syn od lat jest na diecie bezglutenowej i zawsze jest problem co mu zrobić by chociaż trochę przypominało pączka .
<3
Pani Aniu, jak długo Pani gotuje bataty? pytam, bo próbowałam już na święta przygotować ciasto z batatów, ale wyszło mi strasznie rzadkie, mimo postępowania wg podanego sposobu przyrządzenia. Pomyślałam, że może błąd tkwi w gotowaniu batatów, może Pani podpowiedzieć? pozdrawiam serdecznie
Super alternatywa! wyszło mi 7 sztuk w smaku są mocno bananowe . Z polewą czekoladową i posypką z czarnej porzeczki smakują jeszcze lepiej. Dzieciaki zajadają ze smakiem a to najważniejsze 🙂
A mi ciasto wyszło bardzo lejące i miękkie, nie mogę go uformować. Użyłam w prawdzie mąki ryżowej i gryczanej, ale czy to mogło mieć wpływ? Piekę właśnie próbne babeczki w piekarniku, bo pączka to ja z tego nie ulepię 🙂
Moglo, bo maka kokosowa wciaga wilgoc jak gabka.
Zrobię!!!
Juz wiem, ze bedą pyszne.
Dzisiaj zjadłam ostatni kawałek ciasta z batatow i pomarańczy, ktory udało mi sie schować przed rodziną????
Polecam wypróbować dla tych co mogą nabiał 😉
8 łyżek mąki migdałowej
2 łyżki maki kokosowej
200 gr twarogu
łyżeczka proszku do pieczeni
3 jajka
4 łyżki erytrolu
smalec do smażenia
Wszystko wymieszac łyżką.
Ciasto będzie takie serowe, nie lejące sie, raczej jak gęsta śmietana.
Wilgotnymi rękoma albo przy pomocy łyżki/łyżeczki formować małe kulki i wrzucać na rogrzany tłuszcz.Usmażyć na rumiano z obu stron i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
ale po co jeść nabiał, skoro nie trzeba?
Aniu, czy do Twoich pączków z zeszłego roku zamiast powideł mogę dodać dżem? Czy ma to jakieś znaczenie? Proszę o odpowiedź. ????
jasne
Paczusie juz relaksuja sie w lodowce, jutro ich wielki dzien;)
Pozdrawiam Aniu i Wszystkim zycze smacznego! ????????????
Ania, piszesz, że to grzech, ale ważne jest, żeby trzymać się zasad zdrowego żywienia na co dzień, a takie odstępstwo od reguły jak jeden czy dwa pączki to nic złego 🙂 Nie ma sobie co robić z tego powodu wyrzutów sumienia i zbyt długo się nad tym zastanawiać, to przecież mały wyjątek i szkody dla organizmu nie uczyni 🙂
Niby tak ale są osoby z różnymi nietolerancjami, którzy nawet na tego jednego pączka nie mogą sobie pozwolić i pewnie tak jak ja, szukają różnych alternatyw 🙂
Ja na przyklad nie moge jesc glutenu i mieszkam za granica gdzie nawet nie da sie znalezc takich pysznych paczkow jak polskie! Specjalnie tutaj przybylam wlasnie po ten przepis. A tak zeby zabic ta ochote na tlustego slodkiego paczka.
Osobiście nie mam nietolerancji na gluten, ale nie jem go ze względu na chorobę autoimmunologiczną. W święta zgrzeszyłam i zjadłam pieroga. Muszę przyznać,że już więcej nie zgrzeszę. Rozstroiło mi to organizm na długi czas, a do tego wysypało twarz…. Więc ja wolę nie grzeszyć 😉
Alicjo jaką masz chorobę autoimmunologiczną??
Czy zamiast na oleju kolosowym tez będzie dobre na maśle klarowanym ? 😉
Proszę testować 🙂
Aniu, czy do Twoich pączków z zeszłego roku zamiast powideł mogę dodać dżem. Ma to jakieś znaczenie? Proszę o odpowiedź. ☺
Aneczko śliczne słoneczko.Pozdrawiam w deszczowy wieczór. Pierwsze efekty diety u mnie już widać.
Jakoś rok temu miała pani całkiem odmienne zdanie na temat tradycyjnych pączków
Tak? Nie przypominam sobie, abyśmy rozmawiały na ten temat hihi 🙂
No tak!
tez to pamietam,
ze kto ma w glowie poukladane ten nawet jednego nie zje czy jakos tak 😀
“Za dwa dni Tłusty Czwartek! Tradycja piękna, ale pączki z głębokiego tłuszczu nie są zdrowe.
Często zwracacie mi uwagę, że „od święta” można zjeść coś niezdrowego. Że nie zaszkodzi, a tradycję warto podtrzymać. Odpowiadam więc: wszyscy mamy wybór! Codziennie sami decydujemy, najczęściej już w sklepie spożywczym, czy będziemy zdrowo żyć. Cukry i tłuszcze cukiernicze potrafią uzależnić, nie wiem więc czy warto ich próbować i znów tęsknić. Ja mam tak mocno poustawiane w głowie co mi służy, a co nie, że naprawdę nie ciągnie mnie do zwykłych pączków. ????”
;p ;p
Wyluzuj kochana. Lepiej Ci, ze “udowodnilas”?
Przypomniała a nie udowodniła. Pani Lewandowska napisała, że nie przypomina sobie. Gdyby napisała, że nigdy tak nie twierdziła to wtedy ten cytat coś by udowadniał.
Czy ciasto ma być takie bardzo rozwolnione? Bo moje takie wyszlo
Czy nożna zastąpić mąkę kokosowa ryżowa lub kukurydziana ?
Aniu, a może jakiś post na temat jogurtów? Tych zdrowych i tych mniej zdrowych? Zawsze mam problem z czym jeść płatki rano a mleko kokosowe jest dla mnie zbyt intensywne do płatków. Dawno temu jogurty jadłam, teraz od 2 lat nie ale chciałabym poznać czy są jakieś zdrowe, które można jeść. Pozdrawiam ciepło!
Już pisałam na ten temat 🙂
Hmmm nigdy nie robilam pączków wiec najwyższy czas spróbować jakiś dobry przepis , wydaje się byc łatwy 😀
Przyda się na jutro 🙂 Dziękuję 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam ???? bardzo długo czekałam na ten wpis i w końcu się poczekałam ???? mam male pytanie: Co może być zamiast babtata? Bo u mnie w miejscowości nigdzie nie ma ???? pozdrawiam Aniu ????
Może być ziemniak zwykły
Mam pytanie, kiedy będzie woda kokosowa do dostępna do kupienia?
Ale super ???? czekał aż Pani wstawi post o tłustym czwartku ???? jestem bardzo szczęśliwa i napewno zrobię takie pączki i przekonam rodzinke do zdrowego dnia a nie tłustego ???? Bardzo lubie czytać Pani posty, dużo motywacji???? Pozdrawiam
Genialny pomysł godny wypróbowania!
Aniu,czy one w smaku przypominają choć trochę tradycyjne pączki? 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Hmmm chyba jednak nie 🙂 czuć konfiturę i banana najbardziej 🙂
Przyznam, że wymyślałam to ze względu na bark czasu i uważam, że fajny zdrowy deser wyszedł, a nawet przegryzka potreningowa 🙂
Aniu, nie moge jesc bananow. Mozna cos zmienic w tym przepisie?
testuj 🙂
Na ostatni swieta robilam ciasto z batatow I pomaranczy wedlug Pani przepisu. bylo najlepzym sernikiem bez sera jaki jadlam.. na takie paczki skusze sie na pewno 🙂
hehehe to mój hit 🙂
Ciasto z batatow to prawdziwy hicioooor!:-)
Nawet mój luby który nie jada takich zdrowych ciast sie zajadał ( oczywiście nie mógł wiedzieć co jest w środku hahaha)
Na głębokim oleju ?
Uwielbiam twoj Blog! Kazdego dnia czekam na nowe wpisy ????
A ja bd wcinac kulki mocy zamiast paczkow!
Ciekawy przepis, ja spróbuje je upiec w piekarniku w foremce do donatow;-) a w ramach rozpusty poleje czekolada;-)
i jak wyszla Ci wersja z piekarnika?
Uwielbiam twoj Blog. Kazdego dnia czekam na nowe wpisy ????
A ja bede wcinac kulki mocy zamiast paczkow!
Aniu czy można użyć innej mąki zamiast kokosowej np. zwykłą pszenną?
TO OPCJA BEZGLUTENOWA 🙂
Wiem, ale mi zależy jedynie na opcji bez laktozy 🙂
Testuj 🙂
Moim marzeniem jest żeby mój syn rozsmakował się w Twoim jedzeniu ponieważ ma celiakie i cukrzyce typu 1
Ja Sama jestem na Twojej diecie dziś obiad dla wszystkich wg twojego przepisu ! A paczki zrobię na pewno tylko nie wiem ile insuliny na takiego paczka ?
Aniu, ile sztuk wychodzi z tego przepisu?☺
OK 6 🙂
Ahoj! Ile pączków wyjdzie z przepisu? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź????
Tak bardzo czekałam na ten przepis! 🙂
Będzie zdrowo i pysznie, jestem pewna 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
W koncu sie doczekalam!!! 🙂 Ja napewno dzis spróbuje je zrobic bo niestety nie moge normalnych….. a tłusty czwartek bez poczka to nie tłusty 😉 dziekuje za przepis pozdrawiam
Aniu, czy mąka kokosowa jest niezbędna w tym przepisie? Czy można ją zastąpić ryżową lub razową? 🙂
Dziękuję!
Można nawet bez mąki 🙂 ale lepiej się skleją.
zastanawiam sie czy mozna je upiec w piekarniku?
Tez o tym myślałam, ale przysmażone zrobiłam specjalnie (i to na oleju kokosowym), żeby skórka była bardziej chrupka, no i … żeby miały coś z tradycyjnych pączków ;p
Bardzo dziękuje za ten wpis, wypróbuje na pewno, może nawet juz dzisiaj 🙂 Aniu czy można zastąpić mąkę kokosową np jaglaną lub jakikolwiek inną bez glutenu? Ponieważ akurat kokosowej nie mam. Pozdrawiam i cudownego dnia życzę 🙂
odpowiedź powyżej.
Aniu, czy można upiec je w piekarniku? 🙂
Bardzo ciekawa opcja z tym batatem 🙂 Kiedyś robiłam z nich ciasto, ale zupełnie mi nie wyszło. Co do pączków – udało mi się ostatnio stworzyć alternatywną wersję bez glutenu i smażenia 🙂 Dodałam banana i jabłka do mąki kokosowej i tapioki. Wyszły bardzo delikatne i słodkie.. Ciekawe, jak by się zachowały podczas smażenia na oleju kokosowym – jak u Ciebie 🙂 Ale do tematu batata jeszcze wrócę 🙂
A ja zjem 3 tradycyjne i cały pełny talerz faworków
A ile mleka bo w skladnikach nie ma, a w wykonaniu jest
odrobinę, opcjonalnie.
Aniu w składnikach nie ma wpisanego mleka kokosowego, a w opisie dodajesz razem z mąką do blendera, ile tego mleka ?
Pozdrawiam
odrobinę, opcjonalnie.
Ja również zjem jutro tradycyjnego pączka:-) jestem ciekawa jednak jak te smakują i dlatego chętnie wypróbuję podany przez Ciebie Aniu przepis:-) Pozdrawiam!
i ja zjem 🙂 ale zawsze coś zdrowego dodaję na bloga 🙂
Brzmi i wygląda smakowicie 🙂
Wszystkie składniki potrzebne są w kuchni, więc jutro biorę się za smażenie 🙂
Dziękuję Aniu :*