Żurek wielkanocny
Wielkanoc tuż, tuż, wiec czas ruszyć z cyklem świątecznych przepisów 🙂
Teraz jest ten czas, że warto pomyśleć i zaplanować jakie potrawy zagoszczą na rodzinnym stole. Zaczynamy od wielkanocnego “must have”, czyli od żurku. Pewnie jak w większości polskich domów u mnie też zagości podczas świątecznego śniadania. Moja wersja jest na wywarze warzywnym, ale bez dodatku mąki.
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodałam obrane warzywa oraz przyprawy przygotowane na wywar. Gotowałam do miękkości, a następnie wszystko odcedziłam.
Do garnka z samym wywarem włożyłam białą kiełbasę (pokroiłam ją wcześniej w plastry). Następnie wlałam zakwas na żurek i gotowałam około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek. Po pół godziny dodałam pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotowałam jeszcze 30 minut. Zmiksowałam warzywa z wywaru i zagęściłam nimi zupę (zamiast mąki). Dodałam jogurt/śmietankę roślinną i wymieszałam.
Jeśli preferujesz bardziej kwaskowaty smak – dodaj pół szklanki soku z kiszonych ogórków.
Smacznego!:)
Komentarze 47 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobiłam żurek no i…. czapki z głów! Idealny, coś wspaniałego. Mój mąż ciagle pyta kiedy zrobię go drugi raz. Ten przepis będzie królowal w mojej kuchni ? tak samo sernik jaglany, poezja. Dziękuję za smaczne święta ?
Jupiiii 🙂 wiedziałam, że będzie smakować 🙂 już go wymyślałam w zeszłym roku 🙂 Choć nie ukrywam, że troszkę przy nim eksperymentowałam 🙂
I za to mam do Ciebie ogromny sentyment 🙂 wszystko ma ta ‘jakość’ przełożone jak widać dluuga praca. Wszystkiego dobrego ?
Idealny przepis Aniu?W tym roku bedzie gościł u mnie na stole Żurek Ani ?Pozdrawiam i zycze wesołych świat dla całej rodziny ?❤️??
Mniam <3 Wygląda przepysznie 🙂
Przygotowanie potraw wielkanocnych od zakwasu na żurek wedlug Twojego przepisu Aniu czas zacząć:). Pozdrawiam☺
Świetny przepis! Nie jadam kiełbasy, ani boczku, więc te dwa składniki raczej pominę:).
U mnie też już świątecznie, ostatnio próbnie, przed świętami upiekłam bardzo zdrową tartę sernikową na razowo – owsianym spodzie. Palce lizać :).
super brawo nie jestem tu sam!
Wszystko super oprócz boczku i kiełbasy –
fujj nigdy w życiu.
Szybki fajny przepis, chyba skorzystam:)
Polecam zakwas bezglutenowy. Jak teraz się go nastawi to na Święta jeszcze zdążycie. Robię taki na pełnoziarnistej mące gryczanej.
Składniki: 5 łyżek mąki gryczanej, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ząbki czosnku przekrojone na pół.
Mąkę i przyprawy wsypuję do litrowego słoika lub kamionkowego naczynia, zalewam wodą, mieszam drewnianą łyżką i przykrywam gazą. Odstawiam na 5 dni, raz dziennie trzeba zamieszać drewnianą łyżką. Można dodać kilka łyżek wody z ogórków lub soku z kiszonej kapusty. Przyśpieszy to powstawianie zakwasu.
Pozdrawiam 🙂
dzieki bo wlasnie mialam dodac pytacie o zakwas bezglutenowy
A ile wody trzeba dodać do słoika?
Pani Aniu, zwracam się z pytaniem o Pani batoniki. Ostatnio kupiłam pierwszy na spróbowanie w sklepie stacjonarnym, jednak zastanowił mnie fakt, że zawiera 21,5 g cukru – czy to jest wskazane jeśli jestem na diecie odchudzającej? To jest zwykły biały cukier, czy może jakieś zdrowy zamiennik? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie;)))
Przecież logiczne, że to cukier pochodzący z naturalnych składników np daktyli. Na diecie odchudzającej można jeść wszystko tyle,że z głową i w rozsądnych ilościach.
W którym sklepie stacjonarnym? Może w Warszawie? 🙂
Uwielbiam żurek wielkanocny 🙂
Ten co robi moja mama to zazwyczaj ma biały kolor.
Ja bezglutenowy zakwas już od jakiegoś czasu robię na mace ryżowej pełnoziarnistej wg przepisu Olgi Smile. Przepis znajdziecie na jej stronie. Polecam, bo żurek wychodzi przepyszny. Mieszkam w UK i tutaj nie znalazłam takiej maki, ale zmieliłam w termomixie brazowy ryż i na takiej mace robię. Miejcie na uwadze, że zakwas robi się 5 dni, wiec trzeba pamietać i zrobić go odpowiednio wcześniej:) To nic trudnego;)
Pani Aniu, bardzo fajny przepis, takim żurkiem to i mój mąż nie pogardzi 😉 zdjęcie też apetyczne. Bardzo się ucieszyłam widząc Panią w sobotę po meczu przy wyjściu. Przepraszam za okrzyki – to z radości 🙂 mam nadzieję, że pozdrowienia po polsku sprawiły Państwu przyjemność. Wszystkiego dobrego! ?
Bardzo smacznie wygląda aż mam ochotę go zrobić na jutro. ☺ Miłego wieczoru ?
Dziewczyny podejrzewam ,że nie doczekacie sie przepisu na zakwas , Anna skombinuje go po swietach dopiero . Poki co nie wie
Proszę juz zakwasem zająć się we własnym zakresie
a Ty wiesz ? to może podziel się skoro masz taką inforamację!!!!!!!!!!!!!!!!
to było zapytanie do Joli
Aniu kupiłam już kolejny raz Twój mus kokosowy. Zawsze był przepyszny, a ten mus, który kupiłam wydaje mi się dziwny w smaku. Powiedziałabym, ze jest lekko słonawy, hmmm? Od czego to może zależeć?
Pani Aniu, przepraszam, że tak w oderwaniu od tematu XD Pisała Pani kiedyś, że skakanka pomaga w wyszczczuplaniu nóg. JAk należy skakać i ok ile minut żeby to działało? I skakać wysoko czy tylko odbijac się od podłoża?
Pisałam na ten temat – zakładka TRENING.
Witam Paniu Aniu 🙂 no nie, przepis tradycyjny…nie może być ;-).
Hmmm ciekawe co teraz hejterki/hejterzy napiszą…skoro dodała Pani białą kiełbaskę i boczek…..nie będzie czego hejtować 😉
Pozdrawiam ciepło i serdecznie ;-)!
Zawsze dodaję BOCZEK <3
:):):)
Pani Aniu na czym jest zakwas na żurek ?
Bo ten normalny jest z mąki żytniej i wody, czyli ma gluten…
Żurek na pewno jest przepyszny, postaram się wypróbować go w święta 🙂
pozdrawiam 😉
Aniu, jaki garnek pecasz, w sensie z jakiego tworzywa najzdolniejszych?
Pani Aniu, dziękuję, sprawa z zamówieniem się wyjaśniła 🙂 Jutro już będę je miała 🙂 i dołączam się do pytania o przepis na zakwas 😀
Cieszę się 🙂
Pani Aniu a jest jakiś kupny zakwas na żurek który polecasz? Ponieważ chce zrobić twój żurek na święta a sama zakwasu nie potrafię zrobić 🙁
Dziewczyny, zakwas kupicie w piekarni 🙂
Bingo! 🙂
Ojej! Jak się cieszę na ten przepis. Uwielbiam żurek i na pewno zagości na moim stole wielkanocnym. Dziękuję Aniu za inspirację.
Wow! Ale super przepis! Zrobię go na śniadanie wielkanocne tylko muszę znaleźć wysokiej jakości kielbaske i boczek. Dziękuję Pani Aniu
Aniu, a ten zakwas na żurek to jaki, jak go zrobić? Bardzo chciałabym skorzystać z Twojego przepisu.
Pozdrawiam
O, ja też jestem ciekawa 🙂
Polecam dodanie do żurku starty korzeń chrzanu, zaostrza jego smak;)
🙂
Aniu, a co w tym przypadku z łączeniem kwaśnego z tłuszczem. Kwaśne przeszkadza w trawieniu tłuszczu.
Pozdrawiam
Tak jak pisałam, należy jeść i przeżuwać w bardzo wolnym tempie.
Pisałam o tym na blogu 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Aniu dziękuję z aodpowiedź. Zyczę zdróka dla całej trójki oraz zdrowych, słonecznych i prawdziwie rodzinnych Świąt. Pozdrawiam