Żurek wielkanocny

Wielkanoc tuż, tuż, wiec czas ruszyć z cyklem świątecznych przepisów 🙂

Teraz jest ten czas, że warto pomyśleć i zaplanować jakie potrawy zagoszczą na rodzinnym stole. Zaczynamy od wielkanocnego “must have”, czyli od żurku. Pewnie jak w większości polskich domów u mnie też zagości podczas świątecznego śniadania. Moja wersja jest na wywarze warzywnym, ale bez dodatku mąki.

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą dodałam obrane warzywa oraz przyprawy przygotowane na wywar. Gotowałam do miękkości, a następnie wszystko odcedziłam.

Do garnka z samym wywarem włożyłam białą kiełbasę (pokroiłam ją wcześniej w plastry). Następnie wlałam zakwas na żurek i gotowałam około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek. Po pół godziny dodałam pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotowałam jeszcze 30  minut. Zmiksowałam warzywa z wywaru i zagęściłam nimi zupę (zamiast mąki). Dodałam jogurt/śmietankę roślinną i wymieszałam.

Jeśli preferujesz bardziej kwaskowaty smak – dodaj pół szklanki soku z kiszonych ogórków.

Smacznego!:)

Komentarze 47 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam żurek no i…. czapki z głów! Idealny, coś wspaniałego. Mój mąż ciagle pyta kiedy zrobię go drugi raz. Ten przepis będzie królowal w mojej kuchni ? tak samo sernik jaglany, poezja. Dziękuję za smaczne święta ?

Jupiiii 🙂 wiedziałam, że będzie smakować 🙂 już go wymyślałam w zeszłym roku 🙂 Choć nie ukrywam, że troszkę przy nim eksperymentowałam 🙂

I za to mam do Ciebie ogromny sentyment 🙂 wszystko ma ta ‘jakość’ przełożone jak widać dluuga praca. Wszystkiego dobrego ?

Idealny przepis Aniu?W tym roku bedzie gościł u mnie na stole Żurek Ani ?Pozdrawiam i zycze wesołych świat dla całej rodziny ?❤️??

Przygotowanie potraw wielkanocnych od zakwasu na żurek wedlug Twojego przepisu Aniu czas zacząć:). Pozdrawiam☺

super brawo nie jestem tu sam!

Wszystko super oprócz boczku i kiełbasy –
fujj nigdy w życiu.

Polecam zakwas bezglutenowy. Jak teraz się go nastawi to na Święta jeszcze zdążycie. Robię taki na pełnoziarnistej mące gryczanej.
Składniki: 5 łyżek mąki gryczanej, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ząbki czosnku przekrojone na pół.
Mąkę i przyprawy wsypuję do litrowego słoika lub kamionkowego naczynia, zalewam wodą, mieszam drewnianą łyżką i przykrywam gazą. Odstawiam na 5 dni, raz dziennie trzeba zamieszać drewnianą łyżką. Można dodać kilka łyżek wody z ogórków lub soku z kiszonej kapusty. Przyśpieszy to powstawianie zakwasu.
Pozdrawiam 🙂

dzieki bo wlasnie mialam dodac pytacie o zakwas bezglutenowy

A ile wody trzeba dodać do słoika?

Pani Aniu, zwracam się z pytaniem o Pani batoniki. Ostatnio kupiłam pierwszy na spróbowanie w sklepie stacjonarnym, jednak zastanowił mnie fakt, że zawiera 21,5 g cukru – czy to jest wskazane jeśli jestem na diecie odchudzającej? To jest zwykły biały cukier, czy może jakieś zdrowy zamiennik? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie;)))

Przecież logiczne, że to cukier pochodzący z naturalnych składników np daktyli. Na diecie odchudzającej można jeść wszystko tyle,że z głową i w rozsądnych ilościach.

W którym sklepie stacjonarnym? Może w Warszawie? 🙂

Ja bezglutenowy zakwas już od jakiegoś czasu robię na mace ryżowej pełnoziarnistej wg przepisu Olgi Smile. Przepis znajdziecie na jej stronie. Polecam, bo żurek wychodzi przepyszny. Mieszkam w UK i tutaj nie znalazłam takiej maki, ale zmieliłam w termomixie brazowy ryż i na takiej mace robię. Miejcie na uwadze, że zakwas robi się 5 dni, wiec trzeba pamietać i zrobić go odpowiednio wcześniej:) To nic trudnego;)

Pani Aniu, bardzo fajny przepis, takim żurkiem to i mój mąż nie pogardzi 😉 zdjęcie też apetyczne. Bardzo się ucieszyłam widząc Panią w sobotę po meczu przy wyjściu. Przepraszam za okrzyki – to z radości 🙂 mam nadzieję, że pozdrowienia po polsku sprawiły Państwu przyjemność. Wszystkiego dobrego! ?

Bardzo smacznie wygląda aż mam ochotę go zrobić na jutro. ☺ Miłego wieczoru ?

Dziewczyny podejrzewam ,że nie doczekacie sie przepisu na zakwas , Anna skombinuje go po swietach dopiero . Poki co nie wie

Proszę juz zakwasem zająć się we własnym zakresie

a Ty wiesz ? to może podziel się skoro masz taką inforamację!!!!!!!!!!!!!!!!

to było zapytanie do Joli

Aniu kupiłam już kolejny raz Twój mus kokosowy. Zawsze był przepyszny, a ten mus, który kupiłam wydaje mi się dziwny w smaku. Powiedziałabym, ze jest lekko słonawy, hmmm? Od czego to może zależeć?

Pani Aniu, przepraszam, że tak w oderwaniu od tematu XD Pisała Pani kiedyś, że skakanka pomaga w wyszczczuplaniu nóg. JAk należy skakać i ok ile minut żeby to działało? I skakać wysoko czy tylko odbijac się od podłoża?

Pisałam na ten temat – zakładka TRENING.

Witam Paniu Aniu 🙂 no nie, przepis tradycyjny…nie może być ;-).
Hmmm ciekawe co teraz hejterki/hejterzy napiszą…skoro dodała Pani białą kiełbaskę i boczek…..nie będzie czego hejtować 😉

Pozdrawiam ciepło i serdecznie ;-)!

Zawsze dodaję BOCZEK <3

Pani Aniu na czym jest zakwas na żurek ?
Bo ten normalny jest z mąki żytniej i wody, czyli ma gluten…

Żurek na pewno jest przepyszny, postaram się wypróbować go w święta 🙂
pozdrawiam 😉

Aniu, jaki garnek pecasz, w sensie z jakiego tworzywa najzdolniejszych?

Pani Aniu, dziękuję, sprawa z zamówieniem się wyjaśniła 🙂 Jutro już będę je miała 🙂 i dołączam się do pytania o przepis na zakwas 😀

Cieszę się 🙂

Pani Aniu a jest jakiś kupny zakwas na żurek który polecasz? Ponieważ chce zrobić twój żurek na święta a sama zakwasu nie potrafię zrobić 🙁

Dziewczyny, zakwas kupicie w piekarni 🙂

Ojej! Jak się cieszę na ten przepis. Uwielbiam żurek i na pewno zagości na moim stole wielkanocnym. Dziękuję Aniu za inspirację.

Wow! Ale super przepis! Zrobię go na śniadanie wielkanocne tylko muszę znaleźć wysokiej jakości kielbaske i boczek. Dziękuję Pani Aniu

Aniu, a ten zakwas na żurek to jaki, jak go zrobić? Bardzo chciałabym skorzystać z Twojego przepisu.
Pozdrawiam

O, ja też jestem ciekawa 🙂

Polecam dodanie do żurku starty korzeń chrzanu, zaostrza jego smak;)

Aniu, a co w tym przypadku z łączeniem kwaśnego z tłuszczem. Kwaśne przeszkadza w trawieniu tłuszczu.

Pozdrawiam

Tak jak pisałam, należy jeść i przeżuwać w bardzo wolnym tempie.
Pisałam o tym na blogu 🙂
Pozdrawiam ciepło!

Aniu dziękuję z aodpowiedź. Zyczę zdróka dla całej trójki oraz zdrowych, słonecznych i prawdziwie rodzinnych Świąt. Pozdrawiam