Ciasto marchewkowe bez cukru

ciasto

Słodycze nie muszą szkodzić! Sztuką jest znaleźć słodki smak w tym, co oferuje nam natura :). Dziś proponuję moje ulubione ciasto marchewkowe.

Składniki:

- 5 marchewek (ok. dużej szklanki)

- 2,5 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna. Im wyższy typ mąki typ lepsza)

- 4 – 5 jajek

- 2/3 szklanki oleju roślinnego nierafinowanego np. masło kokosowe :)

- pół szklanki rodzynek

- łyżka cynamonu

- łyżeczka kardamonu

- łyżeczka sody oczyszczonej

- łyżeczka gałki muszkatołowej

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

image_1361468812175093

image_1361468830157899

Rodzynki dokładnie umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Marchew utarłam na bardzo drobnej tarce. Ubiłam jajka stopniowo dodając mąkę, a następnie marchew, wszystkie dodatki, na końcu olej. Wymieszałam wszystko. Musiałam wlać odrobinę wody, bo ciasto wydawało się za suche. Foremkę wysmarowałam klarowanym masłem i przelałam do niej ciasto. Piekłam godzinę w 180°C.

Uch, przy tym cieście musze się pilnować, żeby nie zjeść całego od razu :).

24 lutego 2014 / 109 komentarzy

Komentarze do wpisu (109 komentarze/y)

  • Monika pisze:

    jutro zrobię :) fajny i szybki przepis ;))))

  • fitgirl pisze:

    Można zamiast mąki orkiszowej użyć pełnoziarnistej?

  • Agata pisze:

    Wiem już, co będę robiła po powrocie z pracy :-)
    Zamienię tylko rodzynki na orzechy włoskie, bo za tymi pierwszymi nie przepadam.

  • apricot pisze:

    Wyglada przepysznie chyba wiem co upieke niedlugo ;) Mam tylko pytanie Aniu czy do tego ciasta można użyć maki kukurydzianej albo ryzowej, czy lepiej kupic jakas inna make bezglutenowa ;)?

  • Natalia pisze:

    Muszę spróbować, bo wygląda pysznie :D To jest niesamowite Aniu, że jesteś taka młoda, a masz tak dużo doświadczenia i pozytywnej energii! Uwielbiam Cię! :)

  • Karla pisze:

    Aniu jakiego oleju najlepiej użyć? Kokosowego, słonecznikowego, rzepakowego? Jaki bedzie najlepszy? Pozdrawiam. :)

  • AK pisze:

    A ja bym zmodyfikowala przepis na bezglutenowy :)

    Wymienilabym make orkiszowa na: szklanka maki gryczanej, szklanka maki owsianej bezglutenowej i 0.5 szklanki amarantusa ekspandowanego.

    Sprobuje w weekend :)

    Pozdrawiam cieplo!

  • greenvana pisze:

    Witaj Ania, własnie odkryłam Twojego bloga. Ja również piszę o zdrowym stylu życia, więc jest nas więcej : ) Apropo ciasta marchewkowego to jest to moje ulubione, aczkolwiek muszę przyznać, że sama jeszcze żadnego nie upiekłam ; ) Od czasu do czasu jak „zaszaleję”, to wpadam na nie do… Starbucksa ; ) Pozdrawiam, Gosia

  • Agata pisze:

    Czy można czymś zastąpić kardamon i zamiast oleju roślinnego nierafinowanego dodać rzepakowy? I jeszcze jedno, musi być koniecznie mąka orkiszowa? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

  • Karolina pisze:

    Wygląda pysznie! Muszę ten przepis sobie zanotować :)

  • marta pisze:

    Hej Aniu :)
    Na jesień robiłam identyczne ciasto, z marchewek z własnego ogródka- PYCHA!!!!
    Mam do Ciebie pytanie odnośnie czerwonej herbaty- zdrowa, czy może szkodliwa? Czy jest to herbata wskazana do picia przy zakwaszeniu?

  • Jagódka pisze:

    Kocham ciasto marchewkowe, ale koniecznie bez rodzynek c:

  • Viola pisze:

    na pewno zrobię jeszcze w tym tygodniu :)

  • maria pisze:

    Pani Aniu!!!!
    ten przepis juz Pani podawala…. moze jakies inne ciasto
    Pozdrawiam

  • Ewkaaa pisze:

    Aniu, marchewki mają być surowe, tak? :)

  • Oleczka pisze:

    A ciasto marchewkowe jest super pyszne!:))) Co prawda ja robię z cukrem, ale najwięcej smaku dodają chyba bakalie i cynamon… mmmmm pycha!

    • Natalia pisze:

      A ja zrobiłam tak jak w przepisie, bez cukru i w rezultacie musiałam posypać cukrem pudrem, bo w innym sposób nie dało się już po fakcie ciasta uratować. Ohyda. Może gdybym dodała przed pieczeniem miód byłoby zjadliwe. Wcześniej zrobiłam placki jaglane i były równie okropne w związku z czym już raczej nie zaryzykuje wypróbowania twoich przepisów. Wszystko smakuje jak ziemia z doniczki.

      • Anna Lewandowska pisze:

        hmm to dziwne :) może Pani po prostu nie tak przygotowuje potrawy :) ale produkty są źle dobrane.
        Można owszem dodać miód, ale ja często po prostu wybieram słodkie marchewki.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

        • Natalia pisze:

          Zwykle nie mam żadnych problemów z nowymi przepisami, sama prowadzę bloga o gotowaniu, a produkty, które używam są najwyższej jakości. Posypałam ciasto cukrem muscovado i dopiero po tym dało się je zjeść ;)

  • oliv pisze:

    szczerze wyglądowo robię ładniejsze, to zdaje się być niedopieczone. zamiast rodzynek – żurawina, zamiast 2/3 szklanki oleju – 2 łyżki oleju i 2 łyżki miodu. i jeszcze wierzch smaruje serkiem homogenizowanym (tak wiem, że na tym blogu nie używa się niczego krowiego) i posypuje migdałami. ale ciasto marchewkowe same w sobie polecam bo jest przepyszne.

  • ash pisze:

    Zamiast rodzynek dodaję pokruszone orzechy włoskie i też wychodzi pyszne. Uwielbiam to ciasto.

  • Anna.K pisze:

    Cześć Aniu,
    mam pytanie odnośnie masła kokosowego, ponieważ nie spotkałam w sklepie masła a tylko olej. Używałam raz taki olej do smażenia naleśników i ciekawy sam miały;)
    Często używasz nazwy masło a w tym przepisie mówisz o maśle i oleju. Czy to jest to samo?
    Dziękuję i pozdrawiam;)

  • zabcia101 pisze:

    Czy moge uzyc samego proszku do pieczenia? Jesli tak, to ile sypnac? ;) z gory dziekuje za odp, bo to moj plan na weekenowa rozpuste :)

  • Monika pisze:

    Aniu, czy może być mąka z amarantusa lub zmielone migdały?

  • zabcia101 pisze:

    Aha I czy moge uzyc oleju sezamowego lub z orzechow ziemnych?

  • Anka pisze:

    A ja dla ułatwienia trę marchewkę na grubszych oczkach – takich jak warzywa i też jest super – polecam. Czasami daje też trochę kakao. Ulubione ciasto mojej rodziny. Pyszności.

  • fisha280 pisze:

    ciasto jest pyszne! moja mama też je robi :)

  • herbata pisze:

    ja równiez uwielbiam ciasto marchewkowe. zamiast rodzynek daję suszoną żurawinię. wersja bez cukru do spróbowania będzie juz niebawem:) ciekawe co na to moi chłopcy?:)

  • AgnieszkaM pisze:

    O już wiem, co dzisiaj zrobię! Wszystkie Twoje przepisy są rewelacyjne! I pyszne :)

  • Jolcia pisze:

    Ja robię na mące żytniej, dodaję jeszcze anansa pokrojonego w kostkę (ok.szklanki) i wiórki kokosowe (ok.szklanki). Jesienią zamiast marchewki daję dynie i dodatkowo prażone pestki dyni ale można orzechy.

  • Weronika pisze:

    Ann , czym mozna zastapic cynamon ? mam na niego uczulenie … :(

  • Klaudia pisze:

    Właśnie się piecze… Zapach unoszący się z kuchni mmm… Mam nadzieję,że tak samo będzie smakować :D Dzięki za prosty przepis!

  • Marysia ;) pisze:

    Świetny przepis ;) z pewnością skorzystam -,-
    Super blog, bardzo motywujący i wielotematyczny !
    Pozdrawiam

  • Olijanka pisze:

    Aniu ,a czy może być mąka żytnia typu 2000?
    Pozdrawiam

    • Ann pisze:

      Tak;)
      Pozdrawiam

      • Ola pisze:

        zrobiłam na mące żytniej 2000 i w rezultacie musiałam dodać ok szklanki wody a i tak konsystencja nie przypominała tego co autorka ma w pomarańczowej misce. Moje surowe ciasto to suchy gniot a po dodaniu wody masa chlebowa. W rezultacie wyszło masy dużo więcej i musiałam ją rozłożyć na dwie keksówki, które właśnie siedzą w piekarniku. Szczerze mówiąc nie spodziewam się cudów i szykuję się na mega gnioty. Przepis zmieniłam tylko w kwestii mąki, oleju rzepakowego, łyżki miodu i paru orzechów.

  • Patrycja :) pisze:

    Droga aniu
    Które ochechy sa najlepsze : migdały , laskowe , słonecznik czy brazylijskie

    • Ann pisze:

      Brazylijskie mają najwięcej selenu, migdały natomiast są dobrym żródłem magnezu. Najlepszym wyjściem jest porostu urozmaicenie.
      Pozdrawiam

  • Madziks pisze:

    ja dodaje jeszcze kakao:)

  • Ja pisze:

    Hej, staram się od kilku tygodni trzymać się Twoich przepisów i zdrowych zasad odżywiania, ale również zaczełam czytać książkę DIETA BEZ PSZENICY i pojawił się metlik w głowie… co z płatkami, które jem codziennie na śniadanie? Czy można to jakoś pogodzić?
    Ahhh i jeszcze to ciasto – pysznie się zapowiada:)
    Pozdrawiam:)

  • Patrycja :) pisze:

    Droga Aniu
    Jakie właściwości ma selen

  • ewela pisze:

    Pani Aniu jaki rodzaj musztardy jest najlepszy? (francuska, rosyjska..czy może jakaś inna)

  • Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    http://www.twojasylwetka.cba.pl

  • Natalia pisze:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, szczególnie w wydaniu mojej mamy :)

  • Karla pisze:

    Aniu, zjesz paczka w tłusty czwartek? Czy zastąpisz go innym healthy wypiekiem? Pozdrawiam. P. S. Jestem ciekawa czy któraś z czytelniczek skusi sie na paczka? :)

  • Gosia. pisze:

    Idę wypróbować przepis.

    Fajnie by było, gdyby istniała opcja dodawania zdjęć w komentarzach. Byłaby możliwość dzielenia się efektami. ;)

  • Gosia. pisze:

    Idę wypróbować przepis.

    …byłoby fajnie, gdyby istniała opcja dodawania zdjęć w komentarzach. Można by się podzielić efektami itp. ;) hmm? :)

  • Ola pisze:

    Ja zamiast mąki orkiszowej dodałam razową. Ciasto wyszło ciemniejsze, wiadomo, ale i tak wszyscy się zajadają :) świetna alternatywa na na to, żeby tłusty czwartek nie był taki tłusty ;) właśnie zajadam do porannej kawki w pracy :)

  • Amelia pisze:

    Witam, karmię maleństwo piersią, patrzę na ten przepis, chcę zrobić to ciasto, ominąć proszek do pieczenia i sodę… coś z tego wyjdzie? :)

  • Kasia pisze:

    Czy można użyć mąki żytniej zamiast orkiszowej?

  • Oliwia pisze:

    gdzie można kupić masło kokosowe? :)

  • kacha pisze:

    dałam niecałe 2 szklanki oleju i wyszło mi zdecydowanie za tłuste – olej aż kapał…

  • Ewelina pisze:

    Dziewczyny, pamietajcie ze najlepsze na to ciasto sa marchewki karotki, jesli dacie zwykle to niestety ciasto moze byc gorzkawe, od dawna pieke to ciasto i wychodzi pyszne i puszyste tylko wtedy gdy najpierw ubije sie dokladnie same jajka a pozniej wymiesza sie z reszta skladnikow.
    Zamiast ciasta mozna tez zrobic muffiny, piecze sie je tez w 180 stopniach tylko czas w piekarniku skracam do 25-30 minut. Polecam, dla malych niejadkow idealne.

  • bea pisze:

    dziś upiekłam i wyszedł mi zakalec:/ nie wiem co zrobiłam nie tak hmm……

    • Ewelina pisze:

      Sprobuj jeszcze raz, tylko najpierw ubij jajka na jednolita mase a pozniej polacz z reszta skladnikow, na pewno wyjdzie.

  • Ewelina pisze:

    Witam, pyszne ciasto marchewkowe, polecam. Przepis jest tak prosty, że nawet ja skusiłam się na upieczenie. A warto dodać, że to moje pierwsze ciasto, które od początku do końca zrobiłam sama. Pozdrawiam.

  • poko pisze:

    Czy olej kokosowy i masło kokosowe to to samo? Miałam okazję kiedyś kupić olej kokosowy i służył mi jako balsam do ciała, ale z tego co czytam taki olej nierafinowany można również używać do jedzenia, wiesz coś na ten temat?
    Pozdrawiam

    • Ann pisze:

      Tak, najlepszy jest nierafinowany, który można z powodzeniem stosować zarówno do jedzenia jak i jako kosmetyk.
      Pozdrawiam

  • Szyszka pisze:

    Czy mogłabym poprosić wymiar foremki dla której podane są proporcje składników?

  • Kinga pisze:

    Dziś skusiłam się na to ciasto. Nie wiem dlaczego, ale moje wyszło o wiele ciemniejsze niż Twoje, Aniu. Co prawda dałam pół szklanki mąki mniej i również trochę mniej oleju (100ml), ale nie powinno to tak wpłynąć na kolor (tym bardziej, że mąka orkiszowa do najjaśniejszych nie należy, a skoro dałam jej mniej…). Ale nie to najważniejsze.
    Ciasto wychodzi hmm wytrawne :) mi osobiście smakowało w takiej formie, ale domownicy raczej kręciliby nosem, dlatego, jeszcze ciepłe, polałam słodką glazurą (3 łyżki miodu + sok z cytryny). Na kaloryczność nie wpłynęło to aż tak strasznie (tym bardziej, że u mnie mniej mąki i oleju), a jest rzeczywiście lepsze. Fajna inspiracja, można kombinować :)
    Pozdrawiam!

  • Gosia pisze:

    Mój wypiek: http://imgur.com/a/wuCsN
    Wiem że jest kilka razy niższe od ciasta Ani, ale to wina zbyt małej ilości masy w stosunku do dużej blachy, czułam że tak będzie ale nie chciałam już dorabiać ;D Od razu wyliczyłam w przybliżeniu wartości odżywcze. Ciasto marchewkowe piekłam już wielokrotnie, ale zawsze w standardowej wersji z cukrem i białą mąką. Tym razem użyłam stewie i mąki żytniej razowej. Następnym razem zamierzam ograniczyć tłuszcze no i oczywiście zrobić więcej masy jak na taką blachę ;)

  • Agaciszon pisze:

    Witam Panią! Planuję upieć to ciasto na Wielkanoc. Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć np. Oleju z orzechów włoskich? Pozdrawiam

  • Agaciszon pisze:

    Mała prośba. Czy mogłaby Pani podać na blogu kilka przepisów na Wielkanocne zdrowe dania, przystawki. Z góry dziękuję bardzo :-)

  • Jaga pisze:

    Spróbuję zastąpić mąkę orkiszową mąką jaglaną- myśli Pani, że powinnam zachować takie same proporcje? Pozdrawiam :)

  • Paula pisze:

    A czy do ciasta można wykorzystać resztki marchewki z sokowirówki?

  • Dominika pisze:

    Aniu brak motywacji…co robic??moja motywacja poszla w las ;(((

  • Słodka Latte pisze:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe, do tej pory przygotowywałam je zawsze z pszennej mąki ale czas zastąpić ją zdrowszą :) Ciekawa jestem czy np. z mąką kukurydzianą wyjdzie takie dobre :)

  • Slawka pisze:

    Najlepsze ciasto!!! Ania GRATULUJE! Wlasnie po raz setny wyladowalo w piekarniku :) ;)

  • Ania pisze:

    W cieście brakuje zdecydowanie cukru, przez co jego smak nie jest jakiś świetny ;(

  • Paula pisze:

    Czy to ciasto można jeść podczas diety rozdzielnej? Są tam i jajka i mąka, ale przepis jest w Pani książce, w której przepisy przestrzegają właśnie zasad tej diety

  • Lexie pisze:

    Zrobiłam dziś to ciasto <3 wszystkie składniki jak wymienione a olej lniany..
    W smaku troszkę gorzkawe (smaruję więc miodem) ale poza tym PYCHOTA!
    Codziennie próbuje jakiegoś twojego przepisu są prze cudowne!
    Pozdrawiam :*

  • Wer pisze:

    Nie dostalam w sklepie masla kokosowego? Jakim innym maslem moge to zastapic ?;)

  • ola pisze:

    Ciasto zrobiłam i jest PYSZNE! A tak swoją drogą może ktoś wie ile ma kalorii?

  • Aleksandra pisze:

    Po raz pierwszy robiłam ciasto marchewkowe wg tego przepisu i wyszło przepyszne… Nie mogę się powstrzymać przed kolejnym kawałkiem :-)

  • karolina pisze:

    Ciasto pięknie wyrosło, ale mam pytanie czy jego środek powinien być „mokry”?

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis

  • Share on Tumblr