Szparagi – krem

Uwielbiam zielone szparagi.

Sezon na to warzywo jest krótki, więc jem je prawie codziennie 😉

Szparagi są bogate w witaminy – C, E, beta karoten i kwas foliowy. Te zielone kryją w sobie wiele składników odżywczych takich jak: sód, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez, fosfor, fluor, miedź, jod. Ponadto, zawierają kwasy: nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy.

Nie próbowałeś? Koniecznie nadrób  zaległości.

Co powiesz na zupę krem?

Krem szparagowy 

Sposób przygotowania:

Obrałam marchew, pietruszkę i kawałek selera i pokroiłam na duże kawałki. Zalałam wodą i ugotowałam.

Szparagi opłukałam i sparzyłam wrzątkiem (aby pozbyć się pestycydów, często też moczę w sodzie oczyszczonej ok. 2 h ). Odłamałam twarde części, obrałam i pokroiłam na kawałki.

Na rozgrzanej głębokiej patelni (lub w małym garnku), poddusiłam pokrojony w talarki por oraz cebulę. Następnie dodałam szparagi. Doprawiłam przyprawami i dalej dusiłam.

Następnie dodałam gorący bulion, który powstał po gotowaniu włoszczyzny (warzywa odłożyłam na talerz, będą wykorzystane do zupy na późniejszym etapie) i gotowałam przez około 7 minut. Ugotowaną zupę wraz szparagami zblendowałam na jednolity krem, następnie dodałam marchewkę, pietruszkę i seler i wszystko zmiksowałam.

Takie proste, a takie pyszne 🙂

Kaloryczność 110/130 kcal

Białka 7/7 g

Tłuszcze 5/4 g

Węglowo 18/16g

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłem bez cebuli i też smakowało , mi i mojemu synowi któremu gotuję 🙂

Krem wyszedł pyszny ?
Duży plus za podanie BTW i kaloryczności. ?
Pozdrawiam ?

Uwielbiam zielone szparagi, choć w Włoszech jest ich więcej odmian to zielone wygrywają 🙂 Zupy jeszcze nie próbowałam robić ale to zrobię na pewno!

Aniu, a czy dobrej jakości ser kozi tez sie sprawdzi jako dodatek do tej zupy? Krem ze szparagow z Twojej ksiazki “Żyj zdrowo i aktywnie” jest pyszny! Ten też muszę wypróbować! ??

Bardzo ciekawy przepis, ja akurat robiłam ostatnio z ziemniakami i też wyszedł pyszny, ten na pewno wypróbuje następnym razem 🙂 .

Ale proste.jadłam szparagi z boczkiem i były pyszne.na pewno zrobię krem.czy zupa jest posypana??

Mniam ja też uwielbiam szparagi :), szkoda, że sezon jest taki krótki.
Trzeba korzystać, dlatego jutro na obiad krem szparagowy 🙂