dsc_9067

Tofu z boczkiem

Dziś zaserwuję, niecodzienne połączenie boczku i tofu. Do tego dodam do smaku pastę tahini i curry. Masz ochotę spróbować? 🙂

Tahini czyli pasta sezamowa, produkowana jak sama nazwa wskazuje na bazie nasion sezamu. Bardzo lubię dodawać ja do potraw, ponieważ dodaje niepowtarzalnego smaku nawet zwykłym potrawom. W czasie zimniejszych miesięcy warto zaopatrzyć się w słoiczek tahini, ponieważ jest on zdrowym, energetycznym tłuszczem, który zawiera wapń, magnez, potas czy też żelazo.

Tofu z boczkiem

Składniki:

•400 g ugotowanego boczku pokrojonego w małe kawałki

•200 g tofu pokrojonego w kostkę

•1 cebula

•2 łyżki sosu tahini

•1 łyżka  pary curry

• rzyprawy: majeranek, tymianek, sol morska, kurkuma, pieprz cayenne

• sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Boczek pokój w kostkę, dodaj sos tahini oraz pastę curry. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do boczku. Posyp pieprzem cayenne i wszystko podduś.
Na osobnej patelni podsmaż tofu pokrojone w kostkę, tak aby uzyskało lekko brązowy kolor. Połącz wszystkie składniki, dodając resztę przypraw. Dodaj odrobinę wody i duś 10 minut. Przełóż do miseczki i posyp sezamem.

dsc_9067 dsc_9079

10 listopada 2016 / 4 komentarze

Komentarze do wpisu 4 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *