Duszone warzywa z przyprawami indyjskimi. Na zdrowie!

Letni sezon w pełni 😉 Zdaję sobie sprawę, że podczas upałów nie każdemu uśmiecha się stanie i gotowanie w kuchni, ale znam też osoby, które nie przepadają za codziennymi zielonymi sałatkami i preferują warzywa na ciepło. Dziś zatem propozycja na duszone warzywa z przyprawami indyjskimi 😉 – widziałam, że zupa indyjska przypadła Wam do gustu zatem tutaj tez przemycimy odrobinę azjatyckich smaków :))

Duszone warzywa to bardzo pyszna, prosta i szybka alternatywa na dodatek do obiadu. Mozesz także przygotować takie warzywa do luchboxa i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Warzywa duszone  z przyprawami indyjskimi 

 

Przygotowanie:

Umyłam dokładnie warzywa. Cukinię pokroiłam na półksiężyce, pomidory w kostkę, a paprykę w paski, usuwając gniazdo nasienia,. Rozgrzałam na patelni masło ghee, wycisnęłam czosnek przez praskę, pokroiłam drobno cebulę i zeszkliłam na patelni. Dodałam warzywa oraz pokrojone i namoczone wcześniej suszone śliwki/ rodzynki oraz przyprawy.Dolałam troszkę wody i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem.

 

Kiedy warzywa zmiękły, a woda jeszcze nie wyparowała – odlałam wodę.

Na osobnej rozgrzanej, patelni suchej podprażyłam  migdały w płatkach.

 

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pychotka! Już zdążyłyśmy z mamą dużo razy robić to danie, bo całej rodzinie tak bardzo smakuje. Super!

Mniam! Zrobiłam i wyszło pysznie i całej rodzince smakowało! Dziękuję bardzo Pani Aniu! Miłego, pozytywnie zakręconego dnia życzę!

Bardzo to pięknie wygląda. Pewnie i super smakuje. Moim zdaniem trzeba próbować wszystkich kuchni. Choć niektórych rzeczy nie da się zjeść. Gdyż w niektórych kuchniach je się mięso kotów. Ja raczej bym nie spróbował tego rarytasu. Trzeba jednak to mimo wszystko szanować. Gdyż także w kuchni istnieje słowo tolerancja. Dla innych potraw i specjałów.