Szparagi w szynce dojrzewającej z jajkiem na miękko
Są wśród Was fani szparagów? Na pewno! To jedno z tych warzyw, na które czeka się cały rok, aby potem jeść je tak często, jak się da. 🙂 Pewnie już to wiecie — sezon na szparagi trwa. Nie mogłabym przejść obok tego obojętnie i nie zaproponować Wam pysznego śniadania, właśnie ze szparagami.
Przy okazji jest to ciekawa alternatywa dla owsianki czy dań na słodko — każdy potrzebuje czasem odmiany. 🙂 W razie potrzeby możecie też spokojnie przy lekkiej modyfikacji zaproponować to danie na obiad czy kolację. Pysznie, zdrowo, sezonowo!
Sposób przygotowania:
Szparagi wrzuciłam do wrzątku na około 1 minutę. Podgotowane szparagi zawinęłam w plastry szynki. Główki szparagów wysmarowałam odrobiną masła. Przełożyłam szparagi do naczynia żaroodpornego i oprószyłam chili. Zapiekałam w piekarniku w 180°C przez około 10 minut. W międzyczasie ugotowałam jajko na miękko. Zapiekane szparagi podałam z jajkiem.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…