Owsianka czekoladowa z owocami leśnymi

Dawno nie było tu przepisu na owsiankę 🙂
Nadrabiam bo wiem, że lubicie 🙂 Ja też lubię  🙂

Pytacie o posiłki węglowodanowe na śniadanie (głównie właśnie o owsianki) – czy je jeść i kiedy najlepiej. Oczywiście, że jeść 😉

Z doświadczeń osób aktywnych – moich również 🙂 Najlepiej rozpocząć dzień od śniadania białkowo-tłuszczowego, aby nie powodować węglowodanami podwyższonego poziomu cukru – podniesiony poziom glukozy we krwi oraz podniesiony poziom insuliny, co podtrzymuje wysoki poziom kortyzolu.
To kiedy ta owsianka? Proponuję na 2 śniadanie. Pamiętaj jednak, żeby obserwować swój organizm, bo każdy jest inny;)

Owsianka czekoladowa z leśnymi owocami na II śniadanie

Sposób przygotowania:

Owsiankę zalać wodą, dodać kawałki połamanej czekolady, sól morską oraz kawałki pokrojonych daktyli. Gotować, aż owsianka zmięknie. Dodać na wierzch truskawki i leśne owoce. Truskawki upiec lub podgrzać chwilkę  na patelni – ciepłe smakują jeszcze lepiej niż świeże:)

Smacznego !

foto Marta Wojtal

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie za bardzo przepadam za mlekiem krowim (można powiedzieć że go nienawidzę) 🙂
I na Pani blogu jest mnóstwo przepisów właśnie bez niego <3 Ratuje mi pani życie 😀 wreszcie mogę zjeść smacznie bez mleka krowiego 😀 i na dodatek ZDROWO <3 Dziękuje :*

Ja zalewam zwykle płatki mlekiem lub mieszam z jogurtem. Jednak bezpośrednio z paczki. Czy to błąd? Proszę o radę 🙂

odnośnie bezglutenowych płatków owsianych, rzadko można je dostać. Czy zwykłe, ale nie ugotowane a “prosto z paczki” też obfitują w gluten? może jest tak że wchłania się w niewielkim stopniu?