Zapiekany kurczak w szynce parmeńskiej
Szukacie pomysłu na pełnowartościowy, aromatyczny obiad, który zrobicie w kilka minut? Wystarczy przyprawić i zawinąć mięso w szynkę, pokroić warzywa, a potem wstawić całość do piekarnika i poczekać na pyszny rezultat! 🙂
Sposób przygotowania:
Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami. Natarłam je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropiłam sokiem z cytryny. Następnie zawinęłam mięso w szynkę i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na wierzchu ułożyłam przekrojone na pół pomidorki.
Batata i seler pokroiłam w paski, oprószyłam słodką papryką, solą i skropiłam oliwą. Przełożyłam warzywa na płaską blaszkę do pieczenia.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekłam do momentu, aż mięso stało się miękkie, a frytki nabrały lekko złotego koloru.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…