Jajecznica na zielono.
Jajecznicę rzadko urozmaicamy dodatkami. Robimy ją w różnej konsystencji, z różnymi przyprawami, czasem z cebulą i pomidorami. I to wszystko.
Tymczasem jajecznica to całkiem spore pole do popisu. Ja dodałam do niej zielone warzywa (wspomagają usuwanie toksyn z wątroby). Takie jarzynki mają niski IG i zawierają chlorofil oraz błonnik.
Przypominam: warto zadbać o jakość jajek. Na targowiskach zwykle można spotkać stoiska gospodarstw rolnych sprzedających produkty eko. Ja zazdroszczę tym, którzy mają jaja z własnej hodowli kur :). Po skosztowaniu tych „prawdziwych” jaj nie da się już przełknąć tych z przemysłowej fermy – czuć chemię.
Taka jajecznicę polecam na kolację (białko), ale w trakcie diety oczyszczającej, kiedy ograniczamy węglowodany, będzie też znakomitym śniadaniem.
Smacznego!
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ja mam na szczęście swoje eko kury i eko jaja: odmiana kur araukan – zielona skorupka, marans – ciemnobrązowa skorupka i perliczki ? jaja są pyszne a żółtka praktycznie pomarańczowe ?
Czy szpinak na początku trzeba oddzielnie przygotować, czy można wrzucić świeży do gotowej już jajecznicy?
A na czym jajecznicę usmażyć? Na maśle? Czy na oliwie?
na klarowanym maśle lub oliwie, pozdrawiam!
swietny pomysl na posilek! wykorzystam:)
blog stylistki z darmowymi poradami modowymi! Zajrzyj i przejdz metamorfoze: https://patosichaos.wordpress.com/
Ja ostatnio szaleję na punkcie jajecznicy z łososiem 😉
Paprykę i inne dodatki podsmażałaś razem z jajkami czy dodałaś dopiero po usmażeniu jajek?
Przed wrzuceniem jajek 🙂
A co zrobić, żeby po jajkach, cebuli nie mieć gazów?
Widziałaś kiedyś jak wyglada “wolny chów”? Gdybyś zobaczyła to nie miałabyś czystego sumienia…
Espumisan 🙂
Ja mam to szczęście, że mam dwie babcie mieszkające na wsi 😉 Dzięki temu nawet nie wiem jak smakują “sklepowe” jajka.
Chciałam zapytać jak to jest z tym jedzeniem białka na kolację? Bo spotkałam się też z opinią, że na późną kolację najlepiej jednak jeść węglowodany. Byłabym wdzięczna za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam
Ja jestem zwolenniczką kolacji białkowych. W czasie snu organizm się regeneruje, a białka to nasz budulec. Pozdrawiam!
Z czerwoną papryką i szczypiorkiem też smakuje super i pięknie wygląda:)
Witam, Pani Aniu mam pytanie o topinambur czy poleca Pani spozywanie tej rosliny/bulwy?
Tak, na blogu są przepisy z topinamburem. Pozdrawiam!
Ja kupuję tylko jajka od kur z wolnego wybiegu. Takie są zdrowsze i lepiej smakują bo ma się świadomość że nie przyczynia się do cierpienia kur z chowu klatkowego. Wolę dać kilka zł więcej i mieć czyste sumienie.
Uwielbiam jajka w każdej postaci. Niestety mieszkam w mieście i bardzo trudno dostać prawdziwe, zdrowe wiejskie jaja..
http://twojafitmotywacja.blogspot.com/2014/11/moje-top-produkty-w-kuchni.html
Nie robiłem jeszcze jajecznicy z papryką, ze szczypiorkiem czy pomidorem owszem. Muszę spróbować dodać paprykę. Jajka mam od wujka który hoduje kury więc są smaczne i zdrowe 🙂 http://pakerniablog.blogspot.com/2015/01/trenuj-nogi.html
Zgadzam się dobre źródło jajek to podstawa. My mamy to szczęście, że w rodzinie są dwa gospodarstwa rolne z których raz w tygodniu bierzemy dużą dostawę pysznych jajek na cały najbliższy tydzień. Takie jajka owszem są droższe od tych marketowych ale ich smak jest o niebo lepszy. Jajecznica z tego przepisu w połączeniu z wiejskimi jajami to festiwal smaków 🙂 http://dbamofigure.pl/
Takie piękne jedzonko! Od razu lepiej smakuje jak wygląda tak fantastycznie!