Roladki z cukinii
Dziś znów warzywka z komosą, ale w bardziej atrakcyjnym wizualnie wydaniu – to roladki :).
Cukinia świetnie się spełnia w roli zawijacza. A ponieważ lubimy cukinię to roladki z niej robione będą często gościć na naszym stole.
Cukinię umyłam i pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry, polałam je oliwą z chilli i odstawiłam. Ugotowałam komosę z solą. Szpinak sparzyłam z natką i posiekałam. Dodałam zieleninę i pestki do komosy i gotowałam jeszcze kilka chwil. Odlałam wodę i zrobiłam roladki. Piekłam je 25 minut w 180 st C.
Smacznego!
Komentarze 15 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pyszne! Właśnie kolejna porcja się robi, będzie na jutro 🙂 Na pewno na stałe zagoszczą w moim menu. Troszkę je zmodyfikowałam, ale mam mam nadzieję, że dawka zdrowia podobna 🙂 Zamiast komosy była jaglana, a zamiast szpinaku – jarmuż.
Wyglądają genialnie.
Uwielbiam cukinię, sam często przygotowuję podobne tylko z suszonymi pomidorami.
Wygląda przepysznie (zresztą jak wszystko co robisz :D) Ciekawe jak smakują na zimno…. bo wydaje mi się, że byłyby dobrą przekąską na jakąś imprezkę 😀
Ciekawy przepis, ja właśnie robię ciasteczka owsiane, ale w weekend wypróbuję Twój przepis na roladki 🙂
Miłego dnia!
http://www.haydenka.blogspot.com
Wyglądają naprawdę smacznie i pożywnie. Konkretny warzywny posiłek ja dodałbym do niego tylko steka 🙂 http://pakerniablog.blogspot.com/2015/01/trenuj-nogi.html
Zamieniłabym komosę na kaszę jaglaną 🙂 ciekawy przepis, nie łączyłam nigdy szpinaku z cukinią 🙂
http://www.pretty-perfection.pl
http://www.pretty-perfection.pl
Aniu, świetny blog. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Mam nadzieje, że dzięki Twojemu blogowi więcej ludzi zacznie zdrowo i z pasją żyć. Pozdrawiam
Polecam również wejść na moją stronę: http://zdrowomodnieszczerze.blogspot.com/
pyszne i zdrowe i urozmaicone:)
zapraszam do skorzystania z przepisu na ciastka bananowo-bakaliowe: https://patosichaos.wordpress.com/2015/01/05/zdrowe-slodkosci-bananowo-bakaliowe-ciasteczka/
Ale pycha wygląda. jejku jest tam wszystko co lubię no i szpinak! Yey. Dziś na lunch do pracy na 100% będę zajadała roladki. Nie mam komosy ale zamiast niej dam quinoa. Też będzie pycha.
http://www.apetytnafitness.pl
komosa ryżowa i quinoa to to samo 🙂
pozdrawiam
Aniu, komosa jest droga ( przynajmniej dla mnie) kg to około 30 zł… Czym można ją zastąpić, żeby też było zdrowo i smacznie? 😉
Spróbuj z dowolną kaszą. Pozdrawiam 🙂
No ale święta, święta i po świętach. Trudno jest wrócić do poświątecznej rzeczywistości. Dla tych, którzy maja z tym problem tak jak ja proponuję dodatkowego kopa energertycznego:
http://lifestyle-by-ania.blogspot.com/2015/01/ekspresowe-tiramisu-w-kieliszku.html
Aniu a czy teraz warto kupować cukinie bo jest dostępna tylko w marketach . Nie jest ona naszpikowana chemia co o tym myślisz bo uwielbiam cukinie.
Roladki zawsze kojarzyły mi się z mięsem ale jak Twój przepis pokazuje można zrobić również wegetariańskie. Cukinia od ostatnich wakacji to moje warzywo nr.1. Najbardziej smakuje mi grillowana. Muszę zrobić twój przepis tylko dodam do niego zmielone mięso z indyka 🙂 http://blog.dbamofigure.pl/