Malinowy Raw Cake
Już jutro przypada Dzień Dziecka. Święto to obchodzone jest niemal na całym świecie, a 1 czerwca jest chyba dla wszystkich dzieci jednym z najmilszych dni w roku. Taką okazję warto więc uczcić zdrowym, ale i równie pysznym deserem. Dziś proponuję Wam przepis na malinowy raw cake. Ciasto idealne sprawdzi się zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.
Sposób przygotowania:
Spód:
Orzechy, migdały i wiórki kokosowe blendujemy razem. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie odlewamy wodę, a odsączone daktyle dodajemy stopniowo do zblenowanych orzechów z kokosem aż do połączenia się składników (stała masa). Wylepiamy spód na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki.
Masa:
Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy (około 30 minut) w wodzie. Odlewamy wodę i dodajemy do kielicha blendera razem z olejem kokosowy, sokiem z cytryny i agawą. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy maliny (koniecznie zmrożone) i sól. Całość dalej blednujemy do połączenia się składników. Powstałą gęstą masę malinową wykładamy na wcześniej przygotowany spód, odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie zdobimy ciasto według uznania np. pączkami suszonych róż jadalnych lub dowolnymi owocami.
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czy nerkowce mogę zadtąpić innymi orzechami?
Czy olej kokosowy mozna zamienic na mus? Pozdrawiam.
Syrop z agawy to praktycznie sama fruktoza.
Właśnie zrobiłam i wyszło super pyszne! Choć ja użyłam mniej oleju i zamiast syropu z agawy użyłam syropu klonowego.
Proszę o więcej takich ciast i slodyczy bez pieczenia. Pozdrawiam
Pani też jest dzieckiem. W każdym człowieku jest odrobina dziecka. Tylko czasami trzeba to zdecydowanie odkryć. Pozdrowionka.?
A jakiś zamiennik agawy ? Czy można podpowiedzieć podpowiedzieć ?
Też jestem bardzo ciekawa ! Ile można wtedy tac ksylitolu np??
Mam pytanie – czy w przepisie chodzi o sok z agawy?