Malinowy Raw Cake

Już jutro przypada Dzień Dziecka. Święto to obchodzone jest niemal na całym świecie, a 1 czerwca jest chyba dla wszystkich dzieci jednym z najmilszych dni w roku. Taką okazję warto więc uczcić zdrowym, ale i równie pysznym deserem. Dziś proponuję Wam przepis na malinowy raw cake. Ciasto idealne sprawdzi się zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.

 

Sposób przygotowania:

 

Spód:

Orzechy, migdały i wiórki kokosowe blendujemy razem. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie odlewamy wodę, a odsączone daktyle dodajemy stopniowo do zblenowanych orzechów z kokosem aż do połączenia się składników (stała masa). Wylepiamy spód na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki.

 

Masa:

Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy (około 30 minut) w wodzie. Odlewamy wodę i dodajemy do kielicha blendera razem z olejem kokosowy, sokiem z cytryny i agawą. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy maliny (koniecznie zmrożone) i sól. Całość dalej blednujemy do połączenia się składników. Powstałą gęstą masę malinową wykładamy na wcześniej przygotowany spód, odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie zdobimy ciasto według uznania np. pączkami suszonych róż jadalnych lub dowolnymi owocami.

 

 

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie zrobiłam i wyszło super pyszne! Choć ja użyłam mniej oleju i zamiast syropu z agawy użyłam syropu klonowego.
Proszę o więcej takich ciast i slodyczy bez pieczenia. Pozdrawiam

Pani też jest dzieckiem. W każdym człowieku jest odrobina dziecka. Tylko czasami trzeba to zdecydowanie odkryć. Pozdrowionka.?

A jakiś zamiennik agawy ? Czy można podpowiedzieć podpowiedzieć ?

Też jestem bardzo ciekawa ! Ile można wtedy tac ksylitolu np??