Głóg, roślina zapomniana, częściej kojarzona jest z apteką niż z kuchnią. Nic dziwnego, gdyż zarówno jego owoce, liście jak i kwiaty wykazują szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych. Głóg ceniony jest szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Od wielu lat w okresie jesiennym zamykam prozdrowotną moc jego owoców w szklanych słoiczkach przygotowując konfitury i inne przetwory, by sięgać po nie w okresie zimowym :)
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobiłam dzisiaj wersje jesienna z jabłkami. Ciasto jest przepyszne. Dzięki za przepis! 🙂
Z cukrem kokosowym jest mega:) przepyszne!
Aniu próbowałaś z inną mąka ? Nie ukrywam że mąka migdalowa jest po prostu bardzo droga, A bardzo chętnie bym to ciasto upiekła. Pozdrawiam
Polecam zmiksować na miałko migdały (bez skórki) 🙂 to to samo co maja migdałowa 🙂
Niesamowite ciasto. Tylko ten ksylitol nie pasuje.