Brownie z truskawkami

Wiem, że czekacie na ten przepis, ponieważ dostałam o niego mnóstwo pytań w momencie, kiedy brownie pojawiło się na jednym ze zdjęć. Jest jednak tyle przepisów, którymi chce się z Wami podzielić, że musiał chwilkę poczekać w kolejce:)

 

 

Doczekał się:) Przed wami brownie truskawkowe. Idealne na letni deser, imieniny, urodziny, czy też wolny weekend.

Truskawkowe brownie

Sposób przygotowania:

W małym garnuszku rozpuściłam olej kokosowy, czekoladę i cukier kokosowy. W międzyczasie dokładnie umyłam truskawki i pokroiłam je w kostkę – kilka sztuk pozostawiłam w plastrach do dekoracji ciasta.

W osobnej misce wymieszałam wszystkie mąki, sodę i  kawałki czekoladowe do ciast. W kolejnej misce ubiłam białko i dodałam do niego rozpuszczoną czekoladę oraz żółtka jaja.

Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam, na końcu dodałam truskawki, a kilka pozostawionych w plastrach ułożyłam  na wierzchu ciasta.

Rozgrzałam piekarnik do 170 stopni. Foremkę (21 cm x 21 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i piekłam ok 45 minut, aż ciasto lekko wyrosło.

Komentarze 76 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Brownie wyszło przepyszne czekałam na taki przepis pyszne i zdrowe można się zatracić w tym smaku zdrowej czekolady?

Te Brownie jest idealne. Miałam nadzieję,że tu znajdę ideał. Dziękuję Aniu❤

Chcę zamienić czekoladę na kakao – (nie toleruję mleka), ile kakao powinnam dodać?

Jeśli nie posiadama mąki kukurydzianej ani ryżowej zato mam kokosowa to ile mogłabym jej dać? I czy nie popsuje to przepisu?

Przy użyciu kokosowej mąki niestety ciasto nie wyjdzie

Zrobiłam to ciasto już nie wiem który raz. Ono jest obłędne! Wszystkim tak smakuje ze nawet okruszki są zjadane, poważnie. To jest moja królowa wśród ciast. Dziekuje za ucztę ?

Zrobiłam ze śliwkami 🙂 wyszło meeeega. Wszyscy zachwyceni byli.

To brownie to jest jakiś kosmos, jest obłędnie pyszne. Najlepsze brownie jakie jadłam. PYYYCHAAA 😉

Cieszę się 🙂

Robiłam z wiśniami, również świetne połączenie. Zastanawiam się czy mrożone mozna wrzucić?

Prosty przepis 🙂 takie uwielbiam!!!
Często korzystam Aniu z dań z Twojej książki a bananowy chleb z przyprawami korzennymi czy jaglana zapiekanka z brokułami goszczą na moim stole bardzo często ! Czekam na moje brownie z truskawkami bo właśnie jest w piekarniku ! Pozdrawiam Ania ❤️

kolezanka przyniosla do pracy… pycha super zaje…biaszcze brownie….

Pani Aniu,
Ciasto wyszło obłędne. Trzymałam się przepisu. Dzięki Pani zapowiada się zdrowe i pyszne sobotnie popołudnie. ? Dziękuję i pozdrawiam ☺

zrobiłam z mąk podanych w przepisie, pychotkaaaaaaaaaaaaa <3 pozdrawiam wszystkich żyjących zdrowo

Aniu zapomnialas napisac ze to ciasto jest absolutnie zjawiskowe. Zdecydowanie najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadlam! Idealne. Zrobilam wczoraj na imieniny w wersji z malinami, do srodka dodalam kawalki gorzkiej czekolady i pieklam 35 min. Wilgotne, rozplywajace sie w ustach.

Czy można pominąć mąkę ryżową i dodać zamiast niej np. żytnią lub więcej kukurydzianej?

Muszę pochwalić ciasto!!! Mąki można faktycznie mieszać według własnych upodobań. Cukru można dać mniej, ale to wszystko zależy jak gorzką czekoladę użyjemy. Jeśli zastosujemy jak wskazano w przepisie 80% myślę, że 200-250g cukru kokosowego będzie optymalne. Bardzo duży plus za truskawki, stanowią one kropkę nad i w przepisie. Bardzo udany wypiek.

czy jak zamiast całych jajek dam tylko żółtka, to też wyjdzie? i czy dać ich wówczas więcej?
niestety mam nietolerancję białka jajek 🙁

może po prostu spróbuj i się sama/sam przekonaj. Przepis jest taki jaki jest…………… dzizas krajst….. to że ktoś publikuje jakiś przepis nie oznacza że wypróbowuje wszystkie wariacje na ten temat…. poza tym białka robią puszystość ciasta więc jak je wyeliminujesz to musisz się spodziewać minimum gniota … ale co kto lubi lub może będzie ok. Spróbuj i daj nam znać…….

Ciasto obłędne!!! Kolejny rewelacyjny przepis który zagości u mnie na stale 🙂

Cukier zastąpiłam miodem, pachnie obłędnie. Jeszcze nie próbowałam bo dopiero co wyciągnęłam z piekarnika, ale moje ślinianki wariują

Fenomenalne! Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 180g i wyszło bardzo słodkie i intensywnie czekoladowe!

Czy inne owoce można dodać zamiast truskawkę ? Jeśli tak to jakie proponujesz ?

Czymm mozna zastapic olej kokosowy? Unikam go wiec nie wiem co zamiast niego mozna dodac?

Właśnie upiekłam. Dałam mniej cukru,150 g czekolady i łyżkę kakao. Wyszło pyszne.

Ciasto jest niesamowite, najlepsze z najlepszych! Zrobiłam je wczoraj. Wszyscy, którzy go próbowali są zachwyceni 🙂 PYYYCHAAA!!!

Przepraszam, czy mógłby mi ktos napisać co to są: “4 łyżki kawałków czekoladowych do ciast “

Są takie mieszanki już gotowe w sklepach.

Gdyby zamiast cukru kokosowego wziąć ksylitol to ilość taka sama?

Takiej ilości na pewno nie, bo przez tydzień nie wyjdzie Pani z toalety. Ksylitol przeczyszcza.

Czy może Pani napisać ile byłoby to łyżeczek/szklanek zamieniając gramy? Z góry będę wdzięczna :))

Należy wypróbować też to ciastko. Pewnie jego smak jest niesamowity. Ciastka jednak jest to specyficzna dziedzina, że po prostu trzeba umieć je piec. Nie każdy ma do tego rękę. Ale widać pani ma jak najbardziej.

Czy soda oczyszczona faktycznie jest taka zdrowa? bardziej chyba szkodzi niż pomaga? 🙂

Swietne-;))) Juz sie studzi! dziekuje za kolejny zdrowy przepis pani Aniu-;)

Upieczone, zrobiłam wersje bez truskawek i wyszło pysznie! Dziekuje za przepis i inspiracje ?

Zrobiłam! Akurat miałam w domu wszystkie składniki 🙂 Wyszło pyszne. Tylko moje ciasto wyszło czarne, przy takiej ilości czekolady. Twoje Aniu jest takie dość jasne… nie wiem czemu. pozdrowienia!

Pani Kasiu, moje rowniez wyszlo czarne.-;((( powiedział(a)

Pomijajac ten szczegol, pragne dodac ze uwielbiam bloga pani Ani-;) Wiekszosc dan juz na stale zagosci w mojej fit kuchni-;)

Nasiona chia namoczone w wodzie 🙂

A wiadomo ile łyżek tych nasion odpowiada jednemu jajku?
Ostatnio przetestowałam, że zamiast jajek dobrze spaja dania także mąka z tapioki – można jej użyć w cieście zamiast jajek?

Aneczko przepyszny przepis.?.Pozdrowienia dla całej Waszej Trójki.?❤

Pamiętam, że kiedyś można było spróbować dań z Twoich przepisów w Sketchu. Czy dalej jest taka możliwość? 🙂

Aktualnie jest już inne menu.

Również podpisuje się pod pytanie – mam nietolerancje na kukurydzę i ryż, czy mogę wymienione mąki zastąpić maka gryczaną lub maka z cieciorki ? 🙂

Jak ktoś lubi to czemu nie? 🙂

Dzięki ? będą słodkości na następny weekend. Wszystkie twoje przepisy zawsze wychodzą i są pyszne,a dodatkowo są proste w zrobieniu ? pozdrawiam serdecznie ?

Aniu mam mąkę jaglaną, kokosową i kasztanową w domu…. których użyć?

Witam, mam uczulenie na kokos czym zastąpić olej kokosowy i cukier kokosowy? Pozdrawiam

Super przepis ? Napewno zagości na moim stole choć od dwóch weekendów jest nim Daktylowiec.

Czy zamiast mąki ryżowej można użyć kokosowa lub jaglana? 🙂

Pani Aniu, a jak się Pani odniesie do informacji, że olej kokosowy wcale nie jest taki zdrowy?
Czy można w przepisie zastąpić go jakimś innym? Jakim? Dziękuję i życzę miłego popołudnia

Mniam? *♡*
I bardzo fajnie, że podajesz wymiary foremki ?
Aniu, a czy mąka kokosowa zamiast kukurydzianej może być?

Ach i chyba czekam na jakiś przepis na kokosowe gofry?♡

Mama mamę pozdrawia:)

Aniu, czy planujesz wprowadzenie do swojego sklepu ekologicznej gorzkiej czekolady☺️?

O mama mia !!!!! Już pędzę robić to pyszne ciacho ❤️❤️❤️❤️ Aniaaaa jesteś najlepsza ! Pamiętaj o tym ?
Jedno pytanie na przyszłość , truskawki oczywiscie można zastąpić innymi owocami ?

A czy można zrobić w wersji wegańskiej bez jajek, za to z siemieniem lnianym? Czy proporcje mąk będą te same?

Aniu, czy można zastąpić make ziemniaczana i kukurydziana jakimiś innymi? Np. Owsiana albo kasztanowa? Obecnie takie mam w szafce, a upieklabym coś fit ?

Aniu czy wysiłek intensywny taki jak na twoich płytach jest odpowiedni dla nastolatek? Moja mama mówi że nie wolno mi ćwiczyć po to strasznie obciąża organizm.Ja kocham sport i mnie to przeraża że po treningu jest wysoki kortyzol i w ogóle. To zdrowy ten sport czy nie?