Ciasto marchewkowe z migdałami
Ciasto marchewkowe ma w moim domu szczególne względy 🙂 Jest jednym z najbardziej lubianych deserów, więc chętnie je przyrządzam, modyfikuję i staram się udoskonalić. Dziś wersja na mące z bezglutenowych płatków owsianych.
Jesteście ciekawi jak smakuje?
Przygotowanie:
Na tarce starłam marchew, a płatki owsiane zmieliłam na mąkę. W osobnej misce ubiłam na sztywną pianę białka jajek z syropem klonowym. Dodałam żółtka oraz resztę składników i wszystko wymieszałam. Ciasto przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Dzień dobry, dziś robię Ciasto według Pani przepisu. Ciasto na zdjęciach wyglada bardzo zachęcająco. Mnie brakuje takich detali jak: czy ścieramy na małych czy na dużych oczkach, termoobieg czy nie, środek piekarnika czy dół. Poza tym wszystko ekstra.
Zrobiłam ….dziękuje
Z jagodami goi 🙂 i miodem zamiast syropu klonowego
Ile kalori ma całe ciasto ? Liczyłas ?
Czy zamiast syropu klonowego można dodać miodu?
Zaraz się okaże jak smakuje… U mnie już w piekarniku ?
Czym można zastąpić jajka? Niestety mam ogromną alergię na jajka i te wszystkie przepisy oparte na ich bazie są dla mnie niewykonalne 🙁
Będę wdzięczna za poradę i z góry dziękuję 🙂
Czym można zastąpić jajka? Siemię lniane?
Witam…
mozna zastapic mąką kukurydziana 50 gr na każde jajako
Siemię, chia, masło orzechowe, awokado, banan, aquafaba… 😉