Ciasto marchewkowe z migdałami

Ciasto marchewkowe ma w moim domu szczególne względy 🙂 Jest jednym z najbardziej lubianych deserów, więc chętnie je przyrządzam, modyfikuję i staram się udoskonalić. Dziś wersja na mące z bezglutenowych płatków owsianych.

Jesteście ciekawi jak smakuje?

 

Przygotowanie:

Na tarce starłam marchew, a płatki owsiane zmieliłam na mąkę. W osobnej misce ubiłam na sztywną pianę białka jajek z syropem klonowym. Dodałam żółtka oraz resztę składników i wszystko wymieszałam. Ciasto przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

 

 

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzień dobry, dziś robię Ciasto według Pani przepisu. Ciasto na zdjęciach wyglada bardzo zachęcająco. Mnie brakuje takich detali jak: czy ścieramy na małych czy na dużych oczkach, termoobieg czy nie, środek piekarnika czy dół. Poza tym wszystko ekstra.

Zrobiłam ….dziękuje
Z jagodami goi 🙂 i miodem zamiast syropu klonowego
Ile kalori ma całe ciasto ? Liczyłas ?

Zaraz się okaże jak smakuje… U mnie już w piekarniku ?

Czym można zastąpić jajka? Niestety mam ogromną alergię na jajka i te wszystkie przepisy oparte na ich bazie są dla mnie niewykonalne 🙁
Będę wdzięczna za poradę i z góry dziękuję 🙂

Witam…
mozna zastapic mąką kukurydziana 50 gr na każde jajako

Siemię, chia, masło orzechowe, awokado, banan, aquafaba… 😉