Ciasto na przekąskę z rabarbarem i bananem

Trochę jak ciasto, trochę jak chleb J. Nadaje się świetnie na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek.

Suche składniki wymieszałam z olejem, miodem i mlekiem. Dodałam rozgniecione banany i przyprawy. Na koniec dorzuciłam talarki rabarbaru i przełożyłam wszystko do foremki.

Piekłam w 190 stopniach ok. 25 minut.

Smacznego 😉

Komentarze 42 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mi też wyszedł zakalec. Teraz już widzę, że ciasto mi wyjść nie mogło – za dużo bananów. Ostatnio zrobiłam przepis stąd -http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/ciasto-bananowe-sophie-dall-w-wersji.html – wegański i pyszny! No i brak zakalca ;p Polecam, jak ktoś lubi ciasta bananowe 🙂

Myślę,że jest problem z przepisem. Ja również mam zakalca..cóż szkoda składników.

Dodajcie 3 jajka do przepisu i potrzymajcie w piekarniku 10 min dluzej – mi wyszło. Produkt nie jest juz wtedy wegański ale wychodzi i jest pyszny i nadal zdrowy!

Przykro mi, że tylu osobom się nie udało. Sprawdziłam przepis w poście z notatkami i się zgadza. Obiecuję, że po urlopie zrobię jeszcze raz i podzielę się efektami.

Niestety, też zakalec. Z połączenie wydawało się idealne – uwielbiam chlebek bananowy. Nie wyrosło tak pięknie jak na zdjęciu. Szkoda.

Jak ma nie wyjść zakalec skoro w składnikach jest mąka jaglana i gryczana w dodatku w połączeniu z bananem, to przecież jest za ciężkie i za wilgotne… Przepis trzeba zmodyfikować i wszystko będzie ok.

proszę nie dodawać zbyt dużo mąki gryczanej, mi wyszedł 🙂 sprawdziłam notatki gdzie zapisywałam składniki i wszystko się zgadza, może lepiej dodać mniej banana.
Pozdrawiam |:)

Użyłam składników i proporcji według przepisu, nawet potrzymalam w piekarniku dłużej (dużo dłużej) i to sie nie nadaje do jedzenia. W przepisie nie ma jajka, przypuszczam że celowo żeby wyszło ciasto weganskie, ale naprawdę jest NIE smaczne… wyszedł zakalec

Wydaję mi się, że brakuje tu substancji sklejającej – albo jajko a w wersji dla wegan 1 łyżka siemienia lnianego. Pamiętam, że ciasta z dużą ilością bananów są trudne, wychodzą zwykle lekko zakalcowate, nie chcą się upiec- taki ich urok. Ja bym zmniejszyła ilość banana do 1, ale to tylko moja skromna opinia.
Pozdrawiam serdecznie,
Ina http://truetastehunters.blogspot.com/

Hej Ania,
od kilku dni chodze za rabarberem i nie moge go dostac 🙁 czym moge go zastapic?? dzis kupila czerwone porzeczki, moze one sie nadadza?
pozdrawiam serdecznie.

Piekłam ciasto w foremce 26x11cm około 50min. i nadal ma konsystencję przypominającą zakalec, ale zastanawiam się czy nie takie właśnie powinno być? W końcu ciasto z bananem i rabarabarem nie upiecze się “na wiór”. Aniu, jak wrócisz z wakacji, to daj nam proszę znać jak wyglądało Twoje ciasto i jakie wymiary miała foremka.

Nie liczę kalorii:)
Pozdrawiam

Aniu, a skąd to masło roślinne? I czy użyłaś konkretnego miodu, czy nie ma to znaczenia?

Nie rozumiem jak to możliwe ale to już trzeci przepis który robie krok po kroku i nic nie wychodzi? To ciasto tez zaklec chleb z nasion bez mąki tez rozpadal się znalazłam przepis na innej stronie i super mi wyszedł czy przepisy są złe sprecyzowane?

Mi niestety tez wyszedł zakalec, chociaż wszystko robiłam wg przepisu. Potrzymalam ciasto w piekarniku 10 minut dłużej zeby mieć pewność, ze sie dobrze upiecze, ale nie wyszło. Szkoda;(

Czy dodawanie miodu jest w tym wypadku uzasadnione? Chyba lepszy byłby syrop klonowy. Miód i tak straci wlasciwosci w tak wysokiej temperaturze… Pozdrawiam i… do poczytania!

smakuje extra;) nawet z lekką modyfikacją (zamiast miodu użyłam ksylitolu) żadnego zakalca !!

niestety nie pamiętam jaka to wielkość.

no niestety – mi tez wyszedł zakalec 🙁 (foremka 20×11) – spróbuję w mniejszej i dam znać. Ten zakalec pokroiłam w kromki – podpiekłam w piekarniku i wyszły grzanki (tez z zakalcem niestety:)

Dziś zrobiłam to ciasto ponownie; zamiast mąki jaglanej dałam mąkę orkiszową typ 700 i wyszło SUPER 🙂 polecam

Przy obecnej temperaturze olej kokosowy ma raczej płynną konsystencję, a pod wpływem mieszania powinien się rozpuścić. Więc chyba nie ma to znaczenia. Ostatnio kupiłam http://www.cocoprojekt.pl/ i tu zaglądam do szafki i ma konsystencję półpłynną.

Ja trzymam swój olej w lodówce, dlatego to pytanie

Czy jest szansa na zmianę koloru – tła szaty graficznej? Obecny design jest nieczytelny i bardzo męczą się przy nim oczy.

Rabarbar można kupić na każdym dobrym straganie z warzywami 🙂

W dużych hipermarketach powinny być. U mnie w Auchan jest. Ale i w warzywniaku pod domem widziałem również;)