Ciasto_truskawkowe

Ciasto truskawkowe bez glutenu

Sezon na truskawki wciąż trwa, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Przedstawiam Wam przepis na proste, smaczne i zdrowe ciasto z truskawkami, z którym na pewno sobie poradzicie 🙂

 

Sposób przygotowania: 

Piekarnik rozgrzałam do 180°C. Okrągłą foremkę (o średnicy około 23 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Przygotowałam 3 miski: 1 dużą i 2 średniej wielkości. Następnie oddzieliłam białka od żółtek. Białka umieściłam w średniej misce, a żółtka w dużej.

Do żółtek dodałam skórkę z cytryny i 1/4 szklanki ksylitolu. Całość zmiksowałam. W średniej misce połączyłam mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Dodałam mieszankę mąki migdałowej do masy z żółtkami i ubijałam, aż całość dobrze się połączyła.

Następnie ubiłam białka ze szczyptą soli i sody na sztywną pianę. Później stopniowo dodawałam 1/4 szklanki ksylitolu. Delikatnie przełożyłam ubite białka do ciasta i wymieszałam (jeśli ciasto nie będzie się łączyło, to użyjcie miksera – miksujcie tylko chwilę).

Do ciasta dodałam kilka pokrojonych truskawek. Ostrożnie  przełożyłam ciasto do tortownicy, wygładzając górę. Dodałam na wierzch pozostałą część truskawek. Piekłam w 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiłam ciasto do całkowitego ostygnięcia.

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam dzisiaj wersje jesienna z jabłkami. Ciasto jest przepyszne. Dzięki za przepis! 🙂

Aniu próbowałaś z inną mąka ? Nie ukrywam że mąka migdalowa jest po prostu bardzo droga, A bardzo chętnie bym to ciasto upiekła. Pozdrawiam

Polecam zmiksować na miałko migdały (bez skórki) 🙂 to to samo co maja migdałowa 🙂