Curry dyniowe z soczewicą
Jesień to czas, w którym częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające dania. A jeśli mają w sobie dynię, od razu zyskują dodatkowy punkt za smak, kolor i sezonowość! Dynia to bogactwo beta-karotenu, a soczewica – doskonałe źródło białka i błonnika. To połączenie świetnie odżywia, syci i wspiera układ odpornościowy, który jesienią potrzebuje wyjątkowej troski.
To jedno z tych dań, które lubię przygotować wieczorem – wystarczy jeden garnek, kilka przypraw i kilkanaście minut, by w kuchni unosił się aromat korzennych przypraw i mleczka kokosowego. W sam raz, by otulić się od środka i poprawić sobie nastrój.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i dodaję starty imbir, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Gdy zaczynają pachnieć, dorzucam pokrojoną w kostkę dynię, czerwoną soczewicę, paprykę i odrobinę chili. Całość doprawiam sosem sojowym, zalewam wodą, mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki. Gotuję przez około 15 minut, aż dynia zmięknie, a smaki się połączą. Na koniec dodaję odrobinę soku z limonki i posypuję świeżą kolendrą.
To danie świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację- jest sycące, ale nie obciąża organizmu. Możecie je też zabrać następnego dnia w lunchboxie – smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!
Po więcej takich rozgrzewających dań zajrzyjcie do nowej kategorii „Comfort food” w Księdze smaków w aplikacji. Znajdziecie tam pyszne, zdrowe inspiracje idealne na chłodniejsze dni!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…