Czas na wiosenną zupę z kalarepy

Uwielbiam zupy oraz kremy warzywne.

Wczoraj zastanawiałam się, co zrobić z moją kalarepą którą kupiłam na targu. Postanowiłam zrobić z niej zupę.

Kalarepa posiada wiele wspaniałych właściwości:

  • usuwa toksyny z organizmu
  • jest lekkostrawna, więc polecana osobom na diecie 100g/25kcal
  • reguluje perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie
  • dobre lekarstwo na zaparcia
  • przyspiesza wydzielanie żółci
  • reguluje metabolizm
  • wspomaga krążenie krwi
  • wspomaga leczenie anemii
  • zwalcza wolne rodniki

Uh… Chyba już Was namówiłam 🙂

Czas na prostą, pyszną i lekką zupę z kalarepy.

Składniki: kalarepa, liście kalarepy, 1 marchewka, 1 ziemniak, szklanka wywaru z rosołu lub wywar warzywny, 2 ząbki czosnku. Przyprawy: tymianek, bazylia, imbir, kurkuma, pieprz czarny, sól morska

Liście zalałam wrzątkiem wody i pokroiłam je w paski. Kalarepę, czosnek i marchewkę pokroiłam drobno. Wszystko dodałam do garnka z wodą oraz wywarem z rosołu i gotowałam dodając przyprawy.

Chcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! 🙂

Komentarze 20 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam!
wczoraj zrobilam ta zupe, tylko zamiast ziemniaka dalam buraka 🙂 wyszlo super! polecam!

Zupa jest bardzo smaczna. Zwykle do tej pory wyrzucałam liście kalarepki, od teraz będę je częściej zużywać i chętnie zaglądać do hpba po nowe inspiracje. A jutro zabieram zupkę na lunch do pracy. Zaś na śniadanie polecam dla odmiany od owsianki – kasza jaglana z suszonymi owocami i cynamonem 🙂
Aniu, Twój blog to świetny pomysł, mam nadzieję, że zmobilizuje wiele osób do dbania o siebie i traktowania jedzenia jako najzdrowszy kosmetyk, a sportu jako jedną z najfajniejszych (moich ulubionych) jak je nazywam witamin z grupy “S”;-)

A ja trochę ten przepis zmieniłam 🙂 zrezygnowałam z tymianku i bazylii (jakoś zapachy mi się nie zgadzały), a całość zmiksowałam do postaci kremu. od razu nabrała innego wyrazu i z kurkumą i imbirem nabrała intensywnie żółto-pomarańczowego koloru. i okazała się strasznie smaczna!

Zainspirowana tym przepisem właśnie zabieram się za przygotowanie zupy z kalarepą, dodam do tego brokuła (bo zalega mi w lodówce:)) i część zamierzam zblendować żeby uzyskać konsystencje zupy krem. Mam nadzieję, że będzie smaczna 🙂

Zrobiłam! Trochę po swojemu, dodałam koper włoski, seler naciowy. Wyszła obłędna a kalarepa jest tania jak barszcz 🙂

Dziękuję za inspirację 🙂

nigdy nie jadlam kalarepy, pora to zmienic.

blog z inspiracjami modowymi, gotowymi zestawami(np na wiosenne przesilenie, jak dobierac kapelusz do kształtu twarzy)poradami dietetyczno-kosmetycznymi(np przepis na faszerowana cukinie) http://patosichaos.wordpress.com/

Kalarepa,kalarepa;)ma szerokie zastosowanie w kuchni,polecam jako dodatek np. jako dodatek do drugiego dania,oto jak latwo sie ja robi:kalarepe(mozna dodac marchew)kroimy w drobne paseczki, gotujemy w malej ilosci wody sol,cukier(wersja wzbogacona w bulionie).Odcedzamy,nastepnie roztapiamy maslo do momentu az zacznie wydzielac lekko orzechowy posmak- zapach ,dodajemy make czyli klasyczna zasmazka,doprawiamy do smaku;sol, cukier, pieprz, sok z cytryny. Wszystko wg uznania. Osobiscie polecam jako dodatek do kotletow mielonych.Pozdrawiam;)

Jestem rok po usunięciu pęcherzyka żółciowego z powodu kamieni (jest to u nas rodzinna przypadłość:) ).
Bardzo chciałabym zmienić swoje odżywianie na zdrowsze i w ogóle swój tryb życia.
Proszę Cię Aniu odpowiedz mi czy w moim przypadku jest to możliwe. Jeśli tak to proszę napisz od czego mogłabym ewentualnie zacząć by zdrowiej się odżywiać.
Proszę Cię o odpowiedź .

Na zmianę na lepsze nigdy nie jest za późno! Na początek polecam oczyścić i odkwasić organizm.
Pozdrawiam

Aniu, oglądałam wywiad, w którym powiedziałaś, że piszesz książkę! Bardzo, bardzo się cieszę i już nie mogę się doczekać kiedy ją wezmę do ręki i przeczytam! 🙂
Po za tym po obejrzeniu wywiadu przesłałaś mi dużo energii i motywacji! To co mówiłaś, to naprawdę działa! Jesteś niesamowita. <3
Trzymam kciuki!
Buziaki

Witaj Aniu, mam pytanie tak troszkę odbiegające od tematu jedzenia. Czy w wieku 16 lat warto zacząć uprawiać karate? Mój starszy brat zaczął ćwiczyć w wieku 8 lat, więc to inna sprawa, a poza tym to mężczyzna i myślę, że inna specyfika ciała czy nawet psychiki. Ja od maja chcę zacząć aktywny tryb życia, grając w tenisa i uprawiać karatę. Jeśli tak, to od czego zacząć, czy coś sobie kupić na owe treninigi? 🙂

Zupy z kalarepy jeszcze nie jadłam, ale z chęcią przepis wykorzystam, zwłaszcza, że przepis nadzwyczaj skomplikowany nie jest. Jak do tej pory traktowałam to warzywko raczej jako przegrychę (jadałam na surowo, czasem ew. z jakimś dipem), chociaż raz pokusiłam się o bardziej “wykwintne” danie i przygotowałam faszerowane mielonym indykiem kalarepki w sosie z pomidorów. Dooooobre wyszły. I to nie tylko moja opinia 🙂

Super przepis! Uwielbiam kalarepę 🙂 Jutro wypróbuje przepis

Na początku nie byłam do Pani przekonana i przyznam się,że wiele rzeczy mnie irytowało, ale teraz to się zmieniło:)
Ma Pani ogromną wiedzę na temat właściwego odżywiania i bardzo to cenie i chętnie korzystam z tej wiedzy. Czytałam, ze jest Pani w trakcie pisania książki, z niecierpliwością na nią czekam. Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła ją przeczytać.
Pozdrawiam…

wygląda przepysznie ! mniam , napewno zrobie w tygodniu :))
pozdrawiam!

Uwielbiam kalarepę!!! A szczególnie z gospodarstwa mojej siostry 😀