burger_vege

Vege Kotlety brokułowe

Dzień dobry!

 

Szukaliście pomysłu na vege obiad? Bardzo proszę! Mam coś specjalnie dla Was 🙂 

 

Nie odbiegając jednak od głównego założenia akcji WZMOCNIJ SIĘ! każdy ze składników kotlecików ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dziś nie będę skupiać Waszej uwagi na jednym składniku, ale chciałabym na to danie spojrzeć holistycznie. Tofu to źródło wartościowego białka, wapnia, żelaza czy też potasu. Brokuł dostarcza m.in. błonnika, kwasu foliowego, potasu i witaminy C. Czosnek przeciwdziała infekcjom układu oddechowego dzięki zawartości olejków eterycznych i lotnych związków siarkowych.

 

Ogrom witamin i składników mineralnych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a co za tym idzie układu odpornościowego wpływa na wysoką wartość vege kotletów brokułowych. Prostota ich przygotowania i dostępność wszystkich składników są niezaprzeczalnymi atutami tego dania. Pamiętajcie, że warto czasem poeksperymentować z produktami jakie znajdziecie w swoich lodówkach. To nie tylko urozmaici Wasz dotychczasowy sposób odżywiania, ale pozwoli cieszyć się  zdrowiem przez długi czas.

 

Sposób przygotowania:

Różyczki brokuła ugotowałam we wodzie do miękkości, odcedziłam i pozostawiłam do wystudzenia. Tofu wraz z brokułem umieściłam w misce i rozgniotłam widelcem. Połowę płatków wsypałam do masy brokułowej. Drugą połowę zalałam wrzątkiem i poczekałam aż spęcznieją. Następnie je odcedziłam, również dodałam do masy razem ze słonecznikiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, wymieszałam i odstawiłam na 15-20 minut. Po tym czasie uformowałam małe, okrągłe kotlety i smażyłam z obu stron na patelni z rozgrzaną oliwą. Smacznego! 🙂

 

vege_burger

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Rozwaliło mi się to wszystko a idealnie te same proporcje. Dodałam 1 jajko bo nie dało się tego uratować, po jajku w miarę się trzymało. W przepisie powinien być zamiennik jajka skoro chcemy trzymać się wegańskiej opcji, np siemię lniane.

Czy smażenie na oliwie jest zdrowe? Ja bym smażyłam na maselku klarowanym;)

Aniu 🙂
Proszę o więcej vege przepisów! Są fenomenalne. Czy tofu w tym przepisie to tufu naturalne?

swietny przpis, mam wszystkie skladniki poza serkiem tofu czym moge go zastapic? w hiszpanii mamy okres kwarentenny i ciezko z zakupami 🙁 pozdrawiam