Dieta na wzmocnienie odporności
Trwa nasze kolejne wyzwanie WZMOCNIJ SIĘ, do którego możecie dołączyć w każdym momencie! Jak już pewnie zauważyliście, ostatnie treści na moim blogu skupiają się właśnie wokół tematu odporności, o którą najlepiej dbać w sposób holistyczny. Dieta “Wzmocnienie odporności”, którą możecie zamówić w cateringu SuperMenu (TUTAJ) to kolejne rozwiązanie, które Wam proponuję. Jesteście ciekawi, czym się charakteryzuje i na co szczególnie zwróciliśmy uwagę z moim Teamem? 🙂
Witaminy: C, E i A
Postawiliśmy jak zwykle na różnorodność warzyw i owoców, koncentrując się na produktach bogatych w witaminy szczególnie istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, czyli C, E i A. W daniach pojawiają się m.in. owoce jagodowe, morele, jabłka, śliwki, cytrusy, szpinak, czerwona papryka, kalarepa, burak, kapusta, brokuł, jarmuż i wiele, wiele innych.
Kwasy omega-3, cynk, selen oraz miedź
Nie zabraknie również źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci orzechów, nasion, pestek, olejów roślinnych, ryb. Oprócz tego w menu znajdziecie produkty obfitujące w cynk, selen i miedź: dobrej jakości mięso, soczewicę, kakao, gorzką czekoladę, kaszę gryczaną.
Błonnik pokarmowy i moc przypraw
Pamiętaliśmy również o produktach bogatych w błonnik pokarmowy, który wspiera mikrobiotę jelitową (cykoria, topinambur, por, jęczmień, owies, czosnek) oraz dodatku aromatycznych, rozgrzewających przypraw: imbir, kurkuma, tymianek, oregano, goździki i cynamon.
W diecie “Wzmocnienie odporności” nie występuje pszenica, surowe mleko krowie, biały cukier i przetworzona żywność. Jeśli chcecie zadbać kompleksowo o swoją dietę i wspomóc mechanizmy obronne swojego organizmu to idealny wariant dla Was. Przykładowe menu i wszystkie szczegóły znajdziecie TUTAJ 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…