Dynia na ostro!

Zdaję sobie sprawę, że jesień i zima to miesiące ciężkie pod względem dostępności wszystkich wymarzonych warzyw. Dlatego dziś będzie dynia, którą można jeszcze kupić w większości warzywniaków. O jej bogactwie zdrowotnym  pisałam niejednokrotnie, lubię też delikatny smak dyni i wielość możliwości kulinarnych jakie stwarza to słoneczne warzywo.

Dziś łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Pracuje głównie piekarnik :).

Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy solą  i chili.

Pieczemy w 180 °C ok. 35-40 minut.

Na koniec posypujemy sezamem.

SMACZNEGO!

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Biały sezam proponuję delikatnie podprażyć na patelni aż się lekko zezłocą. Wzmocni to jego zapach i smak. Sprawdzone w potrawach japońskich 🙂

I właśnie takie coś lubię Szybko Prosto Zdrowo i co najważniejsze SMACZNIE Dziękuję Aniu

Pani Aniu, co Pani uważa na temat poddawania obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek itp. Słyszałam, że wydzielają się wtedy tłuszcze trans…?