Dynia na ostro!
Zdaję sobie sprawę, że jesień i zima to miesiące ciężkie pod względem dostępności wszystkich wymarzonych warzyw. Dlatego dziś będzie dynia, którą można jeszcze kupić w większości warzywniaków. O jej bogactwie zdrowotnym pisałam niejednokrotnie, lubię też delikatny smak dyni i wielość możliwości kulinarnych jakie stwarza to słoneczne warzywo.
Dziś łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Pracuje głównie piekarnik :).
Dynię kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i chili.
Pieczemy w 180 °C ok. 35-40 minut.
Na koniec posypujemy sezamem.
SMACZNEGO!
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Biały sezam proponuję delikatnie podprażyć na patelni aż się lekko zezłocą. Wzmocni to jego zapach i smak. Sprawdzone w potrawach japońskich 🙂
Ale jaka dynia jest na zdjęciu?
I właśnie takie coś lubię Szybko Prosto Zdrowo i co najważniejsze SMACZNIE Dziękuję Aniu
Pani Aniu, co Pani uważa na temat poddawania obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek itp. Słyszałam, że wydzielają się wtedy tłuszcze trans…?