Faszerowany bakłażan na lunch
Bakłażan faszerowany komosą ryżową i porem z orzeszkami pinii
Bakłażany od dawna goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego – jak większość warzyw, posiadają niską wartość kaloryczną a ponadto są dobrym źródłem wielu składników mineralnych, witamin, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Bakłażany mogą być również pomocne w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Co więcej, wykazują działanie przeciwbakteryjne i moczopędne.
Sposób przygotowania:
Bakłażany dokładnie umyłam, osuszyłam ręcznikiem, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam środek. Ugotowałam komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Marchewkę starłam na tarce, na małych oczkach. Pokroiłam por na talarki. W miseczce wymieszałam wszystkie składniki farszu: środek bakłażana, marchewkę, komosę, por, drobno posiekany czosnek i koperek, olej kokosowy oraz przyprawy. Wypełniłam nim bakłażan i piekłam ok. 25 minut w 200℃.
Jeśli szukasz więcej pysznych i inspirujących przepisów, to znajdziesz je w mojej Diet by Ann!
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
wygląda bardzo apetycznie
Pani to zawsze wpadnie na super- przepis. Przepis z mało atrakcyjnego staje się bardziej atrakcyjny. To pani zasługa. Pozdrawiam.