Gnocchi z cukinią

Dziś gnocchi – kluseczki malutkie, ale z długą tradycją i o wielkim smaku. Nie mogłam nie spróbować własnej wersji – z cukinią.

Cukinię umyłam i podgotowałam krótko na parze. Wszystkie składniki zmiksowałam. Formowałam małe kuleczki i wrzucałam na wrzątek. Gotowałam do wypłynięcia. Podałam z pesto z bazylii.

Lubię takie kluski :)!

Komentarze 33 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu czy można zamienić cukinie na jakiś owoc? Np. Truskawek, jabłek? Czy nie zabardzo?

Wlasnie zrobilam wg przepisu i szczerze nie byly smaczne w ogole nie nadawaly sie do zjedzenia ten posmak maczny bardzo przeszkadzal, napewno nie zrobie ich po raz drugi. Szkoda, bo tak lubie cukinie i gnocchi.

Podobnie jak pani Alina mam pytanie o wartość kaloryczną ,zdradzi nam pani jak bardzo są kaloryczne bo widze ze pytanie mimo iz zadane parę dni temu nadal pozostaje bez odpowiedzi ?

Pani Aniu, mam pytanie, na ile porcji to są składniki? Trochę też brakuje mi tej informacji w Pani książce. Pozdrwienia

poprawione w tekście, dziękuję i przepraszam!

Zrobiłam, ale nie wyszły 🙁 Dokładnie wg przepisu tylko zamiast cukinii użyłam rozgotowaną marchew. A żeby ciasto się lepiej kleiło to dodawałam odrobinę mleka ryżowego i łyżeczkę oleju z lnu. Uformowałam śliczne, małe kluseczki i wrzuciłam na wrzątek. Nie chciały wypływać, choć gotowały się z 40 (!) min zanim się poddałam. Ciągle były w środku surowe. Zaryzykowałam i zjadłam kilka bo założyłam że może mają mieć taki dziwny, mączny posmak. Skończyło się na wymiotach i kroplach żołądkowych. Co zrobiłam nie tak jak trzeba? 🙁

Aniu, kolejny swietny przepis!!!
Mam pytanie, jaka inna maka mozna zastapic make kukurydziana?
Dziekuje
Pozdrawiam

Każdą bezglutenową. Pozdrawiam!

Aniu moje pytanie -ile kalorii w 100 gr pytam bo jestem na diecie a to danie wygląda przepysznie i z chęcią bym przekąsiła .Pozdrawiam

Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Jedno pytanie – czy tą mąkę ryżową można zastąpić jakąś inną? Czy taka ewentualna zamiana nie będzie z uszczerbkiem dla smaku? Pozdrawiam,

Mąka ryżowa nie ma dużego wpływu na smak kluseczek. Pozdrawiam!

Aniu, mam nadzieje, że zgodzisz się na opublikowanie tego na Twoim blogu. Chętnych proszę o przyłączanie się do petycji przeciwko wprowadzaniu GMO do powszechnego obrotu: http://petycje.iozn.pl/gmo/index.php?kod=IO06A8IO03 Uważam ,że warto zadziałać. Chociażby by pokazać zainteresowanie i sprzeciw czegoś co jest nie naturalne!! Francja i Niemcy już wprowadziły. Pozdrawiam

Sądzę, że można próbować z różnymi warzywami. Owocnych eksperymentów!

Ile mniej więcej trwa gotowanie? wyjęłam je zaraz po wypłynięciu i boję się, że wyszły surowe 🙁

A czy zamiast na parze, można po prostu wrzucić cukinię na chwilę do gotującej wody? Miksujemy razem ze skórką? 🙂 A z czym jeszcze oprócz pesto można podać gnocchi?

Tak i tak. Z czym? Z olejem lnianym lub ulubionym sosem do makaronu 🙂

Czy zamiast mąki ryżowej można użyć mąki ziemniaczanej lub z amarantusa?

Ziemniaczana jest kleista, więc może zmienić strukturę ciasta, ale prosze próbować. Kopytka z ziemniaków są przecież pyszne 🙂

Pani Aniu czy moglaby sie Pani wypowiedziec np. w jednym z postow na temat kukurydzy slyszalam ze wszystko co pochodzi od kukurydzy (maka kukurydziana, makaron kulurydziany itp.) jest nie zdrowe poniewaz jest genetycznie modyfikowana. Czytajac Pani posty stala sie Pani moim autorytetem w dziedzinie zdrowego trybu życia.

Pani Aniu, czy mąkę ryżową można zastąpić np mąką z ciecierzycy? Pozdrawiam 🙂

Pewnie tak, to może być bardzo ciekawe smakowo 🙂

Tez lubię takie kluski:). A cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i kolekcjonuję każdy przepis, w którym ona występuje:). Chyba już wiem co będzie dzisiaj na obiad;).

Jest tez taki owoc, który uwielbiam, a traktuję go jak warzywo, jeśli chcecie dowiedzieć się co to jest, to zapraszam do przeczytania mojego artykułu, w którym będzie też o specjalnej diecie oraz o darmowym sporcie:
http://lifestyle-by-ania.blogspot.com/2015/01/srodowy-kacik-zdrowotny-specjalna-dieta.html

Pierwsze słyszę o tego typu kluskach ale bardzo fajnie wyglądają i skład jest bardzo ciekawy. Po nazwie wnioskuję, że pochodzą z kuchni włoskiej ? ale mogę się mylić. Zauważyłem, że bardzo często używasz w przepisach cukinii czy to Twoje ulubione warzywo ? http://dbamofigure.pl/