Krem z dyni z kardamonem

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na znaną i lubianą zupę-krem z dyni. Nie byłabym jednak sobą, gdybym jej delikatnie nie zmodyfikowała. 🙂 Jednak nie o zupie będzie dzisiaj mowa. Przepis wzbogaciłam o jeden, bardzo istotny składnik – kardamon. Wielu z Was zastanawia się pewnie do jakich jeszcze potraw sprawdzi się ta przyprawa. Moja odpowiedź jest prosta: do wszystkiego! Świetnie pasuje jako dodatek do deserów np. musów owocowych, ale również do dań wytrwanych, które stworzyliście według przepisów bazujących chociażby na kuchni hinduskiej.

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i dynię obrałam, dynię oczyściłam z miąższu, pokroiłam w kostkę, a następnie ugotowałam z dodatkiem bulionu. Cebulę drobno pokroiłam, a czosnek posiekałam. Imbir starłam na tarce. Na patelni skropionej oliwą z oliwek zeszkliłam cebulę, czosnek i imbir, dodałam do zupy wraz z mleczkiem kokosowym, a następnie wszystko zblendowałam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodałam przyprawy, to one robią w tym przepisie całą robotę 😉 Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni i posypałam nimi gotową zupę.

 

 

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Super zupa. Czy państwa córka Klara też spożywa to danie? Czy raczej nie?