Gofry mniam, mniam

Jakie są Wasze skojarzenia z goframi? Wiele osób wiąże je głównie z obowiązkowym punktem letnich wycieczek. Oczywiście zazwyczaj nie obejdzie się bez dodatku bitej śmietany i polewy czekoladowej 🙂 Pamiętajcie, że wiele produktów dostępnych w kawiarniach czy restauracjach można przygotować samemu w domu. Więc i ja podjęłam się wyzwania zrobienia zdrowszej wersji tak uwielbianych przez wszystkich gofrów. Z czystym sumieniem możesz je zjeść na śniadanie, a z przepisu możesz korzystać przez cały rok wymieniając jedynie dodatki. Nieskromnie powiem, że wyszły przepyszne! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzieliłam od białek. Białka jaj ubiłam na pianę dodając syrop klonowy (można też użyć cukru kokosowego). Do piany dodałam pozostałe składniki i delikatnie wymieszałam. Gofrownicę posmarowałam olejem kokosowym i upiekłam gofry. Podawaj je z musem kokosowym i owocami leśnymi.

 

 

 

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Najlepszy przepis na gofry, zdrowy i smaczny, dziękuję Pani Aniu 😁

Mega chrupiące i bardzo smaczne , a z musem koko to już miatrzostwo!

Wygląda przepysznie! Jak to jest w końcu z łączeniem tłuszczów i cukrów? Można, czy nie można? Pozdrawiam 🙂

Na sam widok chciałoby się takiego gofra schrupać. Ale czy one czasem nie są niezdrowe. To też trzeba rozważyć.

A co tu może być niezdrowego przy takim składzie? Dzięki, pani Aniu, jutro wyciągam gofrownicę i działam!!! Pani jak zawsze jest niezawodna.