Czekoladowo-kokosowe gofry z truskawkami

Sezon na truskawki rozpoczęty! Wiem, że większość z Was czeka na ten okres cały rok. I bardzo dobrze, bo truskawki to nie tylko pyszny owoc, ale też niskokaloryczne źródło witaminy C! Do tego są bogate w składniki mineralne, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Najsmaczniejsze są właśnie od czerwca do sierpnia, dlatego korzystajcie z nich już teraz! 🙂

Ułatwię Wam to przepisem na czekoladowo-kokosowe gofry z truskawkami. Sprawdzą się jako śniadanie lub zdrowy deser. Dzięki użyciu bezglutenowych składników, po przepis śmiało mogą sięgnąć osoby z celiakią lub alergią na gluten. Uwierzcie mi, że gofry w tym wydaniu są po prostu — pyszne!

Gdybyście jednak nie przepadali za smakiem kokosa, to pamiętajcie, że możecie wymienić mąkę kokosową na inną, np. ryżową czy mieszankę mąk bezglutenowych. Idealnie sprawdzą się też moje mieszanki Foods by Ann, które możecie znaleźć TUTAJ.

 

Sposób przygotowania: 

Jajka zmiksowałam z mąką kokosową, napojem, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Odstawiłam przygotowaną masę na kilka minut. Gofrownicę wysmarowałam rozpuszczonym tłuszczem przy pomocy pędzelka. Wlałam przygotowaną masę i upiekłam gofry. Gotowe gofry przełożyłam na talerz i udekorowałam pokrojonymi w plastry truskawkami.

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany