Grillowany indyk z pesto pietruszkowym
Pogoda dopisuje i zachęca do rozpoczęcia sezonu grillowego. Pamiętajcie, że na grillu można przygotować wiele zdrowych potraw! Poniżej znajdziecie jedną z moich propozycji — grillowany indyk, a do tego obowiązkowo świeże warzywa. Tę potrawę możecie przygotować zarówno na patelni grillowej, grillu zewnętrznym czy nawet elektrycznym, więc danie jest bardzo uniwersalne. Dania z grilla najczęściej kojarzą nam się z tłustymi, ciężkostrawnymi produktami, ale pamiętajcie, że wcale nie musi tak być — w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia 😉
Sposób przygotowania:
Mięso skropiłam dzień wcześniej sosem sojowym, przyprawiłam pieprzem i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowałam pesto: posiekaną pietruszkę zblendowałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, sokiem z cytryny, oliwą i solą (w razie potrzeby dodajcie odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Grillowałam zamarynowane wcześniej mięso z obu stron, aż do zrumienienia. Rukolę wymieszałam z pokrojoną w kostkę papryką, pokruszonymi orzechami, oliwą, solą i pieprzem.
Nałożyłam pesto na grillowanego indyka i podałam go z sałatką 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…