Jaglanka z karmelizowaną pomarańczą w przyprawach korzennych

Białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez – wszystko to znajdziecie w uwielbianej przeze mnie kaszy jaglanej, która jest naturalnym bezglutenowym produktem. Do tego pomarańcza, korzenne przyprawy, miód i oczywiście orzechy: tym razem włoskie, czyli kopalnia kwasów tłuszczowych omega-3.

Przygotowanie tej jaglanki wymaga nieco więcej czasu, ale jeśli chcecie poczuć prawdziwe, rozgrzewające smaki jesieni – to strzał w dziesiątkę! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalałam wodą i odstawiłam do namoczenia. Kaszę przepłukałam pod bieżącą, zimną wodą, a następnie ugotowałam na napoju kokosowym według przepisu na opakowaniu. Dodałam korzenne przyprawy i starty imbir. Całość wymieszałam. Pomarańczę podzieliłam na cząstki. Na patelni rozgrzałam miód i smażyłam owoc z obu stron przez około 4-5 minut. Ułożyłam karmelizowaną pomarańczę na ugotowanej kaszy, dodałam na wierzch odsączone rodzynki i posiekane orzechy.

 

jaglanka_korzenna

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany