Jaglanka z owocami sezonowymi

Kaszę jaglaną nie bez powodu określa się mianem królowej kasz. Jest ona wytwarzana z prosa i należy do grupy najzdrowszych kasz. Wyróżnia się wysoką zawartością witamin (w tym zwłaszcza z grupy B), składników mineralnych oraz błonnika. Jest lekkostrawna, szyba w przygotowaniu a dodatkowo nie zawiera glutenu. Z tego względu kasza jaglana na stałe zagościła w mojej kuchni. Dziś proponuję Wam przepis na pyszną jaglankę z sezonowymi owocami. Smacznego!

Sposób przygotowania:

Ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie z masłem. Pod koniec gotowania dodałam suszoną żurawinę i przyprawy. Po ugotowaniu dodałam dżem z dzikiej róży, orzechy, owoce i miód. Przyozdobiłam liśćmi mięty.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wczoraj ugotowałam na obiad kaszę jaglana i dość dużo mi jej zostało. Wieczorem zjadłam ją z pomidorkami i sałata a resztę wykorzystałam dziś na śniadanie z owocami … pychota 🙂