Jarmuż z tofu w pomidorach
Zaczynamy sezon jarmużu!
Choć najlepszy jest zbierany po pierwszych przymrozkach, to już teraz można go kupić i spróbować przemrozić w domu. Kto ma dostęp do ekologicznej uprawy tej zdrowej rośliny może kupić więcej i zamrozić w niedużych porcjach, jarmuż nie straci swoich wartości. A ma ich wiele! Dzięki temu, że zawiera sulforafan – związek siarki, oczyszcza organizm z substancji rakotwórczych. Ma dużo witaminy C, witaminy A i K, kwas foliowy, beta-karoten i żelazo. Doskonały na jesienne chłody, chroni przed wirusami. Polecam go zwłaszcza biegaczom. Dziś jarmuż na pomidorowo.
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i wrzuciłam cebulę w piórkach. Po chwili dodałam poszarpane liście jarmużu. Po 10 minutach dorzuciłam na patelnię pokrojony pomidor i tofu, przyprawy i mleko. Wymieszałam. Po chwili wlałam 200 ml przecieru. Dusiłam jeszcze kilka minut. Podałam potrawę posypaną kiełkami i pistacjami.
Lubię jarmuż!
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Super przepis, wlasnie takiego szukalam. Dziekuje : ))
Ann!
Oczywiscie odrazu musialam wyprobowac przepis!
Mniam, ale pyszne 😀
Czy (zgodnie z komentarzem na Instagramie) pojawi się wkrótce przepis na gnocchi z cukinii :)?
Pozdrowienia
tak tak:)
Aniu ja mam trochę inne pytanie. Często używasz w swoich przepisach maki kukurydzianej jako zamiennik mąki pszennej, a ja właśnie przeczytałam książkę Dieta bez Pszenicy i dowiedziałam się, że mąka kukurydziana jest równie niebezpieczna jak pszenna. Więc chcałam zapytać co o niej sądzisz?
Pozrawiam:)
Bardzo ciekawy wątek poruszyłaś. też jestem ciekawa… Ponadto konia z rzędem temu, kto kupi kukurydzę wolną od GMO. Stąd też ja całkowicie wyeliminowałam ją z diety swojej rodziny. Całe szczęście mamy jeszcze pszenicę orkisz, do której genetycy się nie dobrali:-). Tak więc jeśli mogłabym poprosić o więcej przepisów z orkiszem albo z mąką z ciecierzycy (uwielbiam!) to byłabym wniebowzięta.
Bardzo się cieszę, że ktoś w końcu stara się przywrócić do łask to cudowne i wartościowe warzywo. Jest mi niezmierni miło, że powstał ten blog i może być inspiracją dla wielu osób chcących zmienić swój styl życia. Ja musiałam ciężko zachorować by zacząć się zdrowo odżywiać. Nie było mi też łatwo dotrzeć do informacji jak wiele może zdziałać dieta w odwracaniu przebiegu nawet nieuleczalnych z punktu widzenia medycyny klasycznej chorób. Dziś jestem spokojna zarówno o swoje zdrowie, jak i moich bliskich.
Drobna rada z moich doświadczeń. Uważajcie na soję. Ma silne działanie wychładzające – ja mam ją na czarnej liście spożywanych produktów. Mojej małej córeczce z powodu jedzenia tofu (skądinąd było to zalecone przez dietetyka) zaczął rosnąć biust w wieku dwóch lat. Znaleźliśmy cudowną panią doktor pediatrę, specjalizującą się w naturalnych metodach leczenia, która bezwzględnie kazała soję i jej pochodne z diety dziecka. Po kilku miesiącach wszystko u córci wróciło do normy. Fitoestrogeny, które zawiera soja nie są korzystne dla małych dzieci.
A co do jarmużu – próbowaliście chipsów z jarmużu? Genialne… 🙂
właśnie kończę pisać przepis na chipsy z jarmużu 🙂
Z nieba mi spadł ten przepis, bo zakupiłam wczoraj jarmuż, na spróbowanie, bo nigdy nie jadłam, ale nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. Pani przepisy na tym blogu zwykle trafiają w moje smaki, więc idę w ten jarmuż jak w dym 🙂
Pani Aniu, od dawna jestem Pani czytelniczką, stosuję się do niektórych porad dietetycznych, ale chyba sama dieta nie zmieni wyglądu włosów. Jestem pod wrażeniem Pani włosów, czy podałaby Pani jakieś konkretne kosmetyki do ich pielęgnacji? Będę bardzo wdzięczna, bo przywiązuje duza wagę do fryzury:))
nigdy nie jadłam tofu! chyba zaryzykuję:)
a u mnie przepisy zwalczajace jesienna deprechę: kakao migdalowe, owoce pod ryzowa kruszonka, krem jaglano-orzechowy: http://patosichaos.wordpress.com/2014/10/22/jedzenie-cie-wyleczy-z-jesiennej-depresji
Jarmuż idealnie się komponuje w koktajlach, ale to danie brzmi też ekstra!
Pani Aniu, trenuje codziennie, pływanie w płetwach, pewnie nie wie Pani co to :p W weekend jadę na bardzo ważne zawody, Puchar Świata, i mam pytanie dotyczące posiłków między startami co można zjeść lekko strawnego ? Co by było najlepszego ?
Pozdrawiam Kinia 😉
Super przepis 🙂 Jarmuż jest dość specyficzny i trzeba się przyzwyczaić do smaku. Nam nie zajęło to zbyt wiele czasu, a najlepiej smakuje ten z biedronki 🙂 Potrawa wydaje się dość skomplikowana ale do odważnych świat należy 🙂 http://dbamofigure.pl/
Aniu…wiem ze na rano polecasz swoja kawe gotowana z kardamonem i cynamonem(ktora jest bardzo dobra) ale co zrobic gdy ja nie pije w domu rano kawy bo nie mam czasu…dopiero robie to w pracy a tam ciezko bo raczej nie ugotuje kawy i pije rozpuszczalną z mlekiem bez laktozy…czy to źle?masz jakis pomysl by bylo zdrowiej?
Spróbowałabym chyba: 1. Wstać 15 minut wcześniej i zjeść spokojne śniadanie w domu 2. Zrobić kawę w domu i zabrać w termosie do pracy. Serdecznie pozdrawiam 🙂
Pani Aniu czy mogłaby mi Pani polecić jakieś książki dotyczące zdrowego odżywania? Pozdrawiam
Świetny przepis, uwielbiam jarmuż i tofu 🙂
A mnie się bardzo podoba, uwielbiam tofu naturalne, marynowane i w każdej innej postaci!!!
http://www.kateupset.pl
Też, też (a za wędzone polsoi dam się pokroić) . I jarmuż kocham. Dzięki za cudny przepis! 🙂
Nie jestem zwolenniczką tego typu przepisów, ale skoro polecasz to chyba się skuszę 🙂
P. Aniu właśnie kupiłam Twoją książkę. JEST SWIETNA!!!!!! Wszystkich zachécam do zakupu. Kiedy bédzie spotkanie z fanami jesli w ogóle bédzie? A przepis jest po prostu prze pyszny, robiøam juæ coß takiego w domu. Naprawde polecam PYSZNOSCI!!!!!