JEŻYNOWA OWSIANKA Z MASŁEM KLAROWANYM

Potrzebujesz energii od rana? Nic prostszego – naładuj się odpowiednim śniadaniem: węglowodany + masło klarowane ghee.

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bez glutenu
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 1 szklanka jeżyn lub alternatywnie innych owców leśnych
  • 1 łyżka słodu – np. syrop klonowy/cukier kokosowy
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii, soli

WŁAŚCIWOŚCI GHEE:

  • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne
  • Działa przeciwzapalnie
  • Przywraca równowagę w organizmie; lekarze ajurwedyjscy używają go do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej
  • Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny.
  • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach
  • Lekkie oparzenia: podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry
  • Masło klarowane ghee poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie
  • Ma właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu
  • Ma właściwości wygładzające skórę
  • Jest bogate w antyoksydanty
  • Ma właściwości antywirusowe
  • Masło klarowane (ghee) obniża też poziom cholesterolu.

Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację.

Oczywiście dodamy również owoc;). Dziś będzie to jeżyna, pełna wartości odżywczych i zdrowotnych.

PRZEPIS NA OWSIANKĘ

Sposób przygotowania:

Owsiankę gotowałam na mleku roślinnym, dodając przyprawy, wiórki kokosowe i siemię lniane. Gotowałam do miękkości płatków, a potem dodałam słód i połowę szklanki jeżyn. Lekko rozgniotłam owoce widelcem, aby puściły sok. Dodałam masło ghee. Na koniec posypałam owsiankę pozostałymi jeżynami.

Jeśli lubisz możesz dodać dowolne orzechy lub pestki, dzięki którym dostarczysz dodatkowej porcji tłuszczów oraz białka.

Można dodać łyżkę masła orzechowego – oby tylko nie z orzeszków ziemnych, które powodują powstawanie idealnego środowiska dla patogenów, są pleśniotwórcze – o tym pisałam już wiele razy.

Komentarze 22 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy masło klarowane zrobione w domu ma takie same właściwości jak te kupione ?

raz kupilam oryginalne maslo ghee, i bylam bardzo rozczarowana, domowe jest o wiele lepsze i tez wytrzymuje wiele tygodni w lodowce

Przygotowałam owsiankę wg tego przepisu swoim dzieciom – zajadaly ze smakiem choć twierdzą,ze owsianka jest okropna!Czuje się jak bohater w swoim domu – dziękuje ?

Jeżeli chodzi o sklepowe masła klarowane to polecam wybierać te w szklanych opakowaniach – np. firmy Palce lizać.Można również wykonać masło samemu w domu:)

Aniu, czy dobrze rozumiem, że masło ghee to nie jest jakieś szczególne masło klarowane? Cena takiego sklepowego mnie odstrasza (bio 500 g – 50 zł; brrr). Może da się to przygotować w domu? Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrawiam

masło klarowane można również zrobić samemu, przepis na blogu.

Aniu mam pytanie odnośnie tłuszczu. Jestem uczulona na nabial każdy krowi, kozi, owczy wiec masla nie mogę spożywać. Niestety kokos mogę ale w malych ilosciach bo tez mnie uczula i teraz jaki inny tluszcz byłby najlepszy do kaszy, owsianki?? Olej z ryżu, rzepakowy czy jaki??? Pozdrawiam

są… proszę dokładnie czytać moje posty 😉

Jutro zrobie na śniadanie. Aniu, masz przepyszne i inspirujące przepisy. Od kiedy jestem na Twojej diecie hormony tarczycy poprawiły sie o ponad 30%.

Pysze! Batony dzis kupię! Dzięki Aniu za te wszystkie przepisy! Książka 15/7 i Gotowanie by Ann już kupiłam. Bardzo świetne przepisy! Pozdrawiam!:)

Bardzo mi się spodobał ten przepis, głównie jego właściwości i to ze można go zmieszać z owocami 🙂 w takim razie zabieram się za przyrządzanie tej pyszności ?

W każdym sklepie. To jest Butterschmalz.

Dziękuję. Jestem tu od niedawna i ciągle czegoś szukam

Uwielbiam owsiankę! Ostatnio znów zaczęłam ja robić na śniadanie, bo najlepiej smakuje z świeżymi jagódkami i malinami 🙂

Świetny przepis Aniu. Czy siemię lniane należy zmienić przed spożyciem?

Tak, ja użyłam siemienia zmielonego właśnie przed przygotowaniem owsianki.