Kasza bulgur z warzywami
Jako propagatorka kasz miewam pytania o kaszę bulgur: czy zdrowa, czy ma wartości odżywcze, czy ją polecam?
To jest kasza z pszenicy, więc nie jestem jej wielką fanką, bo jak zapewne zdołaliście się już zorientować – pszenicy staram się unikać. Bulgur jest robiony z twardej pszenicy durum i na pewno jest z kasz pszennych najzdrowszy. W porównaniu z manną lub kuskusem ma najwięcej błonnika, jest najmniej kaloryczny i ma najniższy indeks glikemiczny. Zawiera magnez, potas i kwas foliowy – cenne składniki odżywcze. Niestety ma sporo glutenu. Trudno mi jednoznacznie powiedzieć, że gluten w bulgurze jest podobnie trudnym wyzwaniem dla organizmu, co np. gluten w mące pszennej. Zapewne sporo zależy od tego z jakich upraw pochodzi pszenica. O szkodliwości glutenu mówi się najczęściej w kontekście pszenicy modyfikowanej.
Tak więc powiem to samo, co w przypadku innych produktów budzących kontrowersje: nie rezygnujcie, ale obserwujcie reakcję organizmu. I jedzcie z umiarem.
Dziś bulgur najprostszy – z warzywami. Tym razem postawiłam na ciecierzycę (moczoną przez noc z kminkiem i potem w tej wodzie gotowaną) i podduszoną zieloną paprykę. Wszystko wymieszałam z olejem lnianym i natką oraz ziołami.
Na zdrowie!
Komentarze 13 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Cudo genialne w swej prostocie, świetne! 🙂
Czy wszystkich produktów z pszenicy należy umikać? A co z pszennym razowym chlebem bądź makaronem? Pani nie poleca?
Ania a jakiego oleju lnianego używasz?
Coś czuję, że ten przepis znajdzie się w moim zeszycie z przepisami ! Wygląda i zapowiada się na smaczna kasze!
Ostatnio z przyjaciółką robimy z twojego przepisu kasze jaglana z jabłkiem i miodem! Palce lizac ! Niesądziłam, że tak może perfekcyjnie smakowac !! Polecam każdemu! Pozdrawiam bardzo serdecznie <3
Ale cuda u Ciebie! Uwielbiam kasze więc na tą na pewno się również skuszę 🙂
Bulgur dobry jest:)) Oto kilka moich propozycji http://cookandlove.pl/blog/bulgur-kuskus-kasza-jaglana-jesienny-renesans-kasz.html .
Sałatka tabbouleh ze świeżymi listkami mięty – zaskakująca!
JA nie rozstaje się z kaszą jaglaną i kuskus, najlepsza:)
http://www.haydenka.blogspot.com
Też unikam pszenicy, a kaszy bulgur jeszcze nie próbowałam. Może kiedyś dla świadomości co to się skuszę 😉
Część Aniu! Dziękuję za te wszystkie posty które udostepniasz. Mam do Ciebie jedno pytanko. Co byś polecila dla mojego narzeczonego ktory jest spotrowcem na zwiększenie sily i na szyba regenerację mięśni? Podaj kilka fajnych rzeczy jakie moge mu dorzucac do dań itp
Podobno ciecierzycy nie trzeba namaczać. I gotuje się ją tylko 20 min, bo dłużej gotowana rozpada się na papkę.
Mówisz raczej o soczewicy. Szczególnie czerwona gotuje się b. szybko i często rozpada, dlatego fajnie się nadajje do zup-kremów.
Cieciorka gotuje się o wiele dłużej, pomimo moczenia i b. trudno ją rozgotować, zachowuje formę kuleczek.
A jaka inna fajna kasza można ta zastąpic. I jeszcze mam pytanie czy polecacie lanczboxy silikonowe i czy takie jadać zimne czy odgrzewać z mikrofalowce . Będę wdzięczna za odpowiedź
Om nom nom, pomysł na obiad gotowy! Dzięki!