Kokosowy dal z soczewicą
Gotowi na kulinarną podróż, która rozgrzeje Was od środka…? Jeśli lubicie planować swoje posiłki i chcecie oszczędzić czas spędzony w kuchni, przygotowując jedno danie główne na dwa dni – ten przepis jest dla Was. Poczujcie tę mieszankę aromatów i nutkę ostrości. Danie w sam raz nie tylko na obiad, ale i kolację (zwłaszcza po zimowym, mroźnym spacerze) 😉
Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłukałam ryż 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą. Nasiona czerwonej soczewicy ugotowałam bez namaczania (przez około 15 minut w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości soczewicy).
W garnku rozgrzałam olej kokosowy, podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Dodałam wodę i dusiłam całość przez około 5 minut. Dodałam przyprawy, ugotowaną soczewicę oraz pomidory krojone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, dodałam napój kokosowy i gotowałam jeszcze przez około 10 minut (do momentu, aż ryż stał się miękki).
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…