Konfitura z jabłek
O jabłkach napisałam co nieco kilka dni temu 🙂 Ponieważ wciąż królują w sadach i na straganach postanowiłam zrobić z nich pyszna konfiturę. Zamiast normalnego cukru dosłodzimy go dużo zdrowszym cukrem kokosowym.
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, z którego odparowano wodę. Posiada głęboki, brązowy kolor oraz intensywny karmelowy zapach. Jest mniej słodki niż biały cukier, a dodany do potraw nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Jest bogaty w składniki odżywcze, m.in. witaminy z grupy B oraz potas. Posiada niższy indeks glikemiczny (GI 35) niż biały cukier, dla którego jest doskonałą alternatywą. Jest także źródłem inuliny, która wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Do jego zalet można zaliczyć niską temperaturę topnienia i jednocześnie wysoką temperaturę palenia, dzięki czemu świetnie nadaje się do wypieków.
Konfitura z jabłek
Przygotowanie:
Umyj jabłka, obierz ze skórki i pozbądź się nasienia.
Pokrój w kostki/ trójkąty. Następnie zalej je wodą, dodaj przyprawy oraz sok z cytryny i gotuj do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Duś je ok. 15 minut, odlej wodę i dodaj cukier kokosowy do smaku. Całość zblenduj lub rozgnieć widelcem. Na koniec dodaj cynamon. Przełóż do pojemniczka i trzymaj w lodówce, wykorzystując do ulubionych potraw.
Komentarze 13 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu jak dlugo mozna trzymac w lodowce ??
Pani Aniu bylam kiedys dobra lyzwiarka pracowalam w Holiday on Ice .Teraz mam juz 60 lat i osteoporoze no i endoproteze i po zlamaniu nadgarstka ktory trzeba jeszcze raz operowac jest Pani moim przykladem prosze powiedziec jakie cwiczenia moge robic pozdrowienia z Holandii i czy zrobi Pani cos dla seniorow?????
No to będę miała zajęcie na jutro 🙂
Ile czasu można trzymać taką konfiturę w słoiku? 🙂
Aniu można by było cukier kokosowy zastąpić stewia?
jasne!
Brzmi pysznie. Tylko ile cukru jest zalecane?
tutaj kwestia smaku 🙂
Tez tak robie,zamykam sloiki na goraca i trzymaja sie kilka miesiecy 🙂
Pani Aniu, na górze przy skladnikach brakuje cukru kokosowego, a przy cynamonie jest odnośnik “kup”.A konfiturka super.☺
Właśnie zrobiłam!!!!pycha????????????????
Pyszna!
Pycha 🙂 Super pomysł z anyżem – na pewno pięknie pachnie ta konfitura. Ja ostatnio robiłam jabłka z cynamonem i kawą 🙂