Krem dyniowo – marchewkowy

Zupa krem z dyni i marchewki z cynamonem, imbirem, kurkumą i curry to doskonała opcja na jesienno-zimowe obiady lub kolacje. Pożywna, pyszna w smaku, a dodatkowo dzięki odpowiednim przyprawom ma działanie rozgrzewające.

 

Smacznego!

 

Sposób przygotowania:

Obrałam imbir i starłam na tarce, a czosnek wycisnęłam przez praskę. Masło ghee rozpuściłam na patelni i podsmażyłam przygotowany czosnek z imbirem (można też dodać połowę cebuli lub białą cześć pora – dla smaku).

Obrałam dynię i marchewkę, pokroiłam i włożyłam do garnka z wodą. Gotowałam do miękkości. Odlałam wodę, dodałam imbir, czosnek i przyprawy

Wszystko zblendowałam uzyskując jednolitą konsystencje.

Na koniec posypałam płatkami migdałowymi.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Hej Ania?
Chce ci powiedzieć że jesteś moją ogromną motywacją?jesteś cudooooowna❤️
Mam prośbę, dałoby radę mi rozpisać dietę? Wolę jak zrobi to ktoś doświadczony ?bardzo cię prosze ?a te eventy?KUTNO zaprasza ?miasto róż ✌️
Czekam na odpowiedź i ściskam mocno ✌️??
Dominika, ??

Droga Pani Aniu. Czy dynia może być różna? Czy jest odmiana zdefiniowana? Bo o ile wiem jest wiele różnego rodzaju odmian dyni. Pozdrowienia.

Aniu, czy planujesz może wpis o tematyce dotyczącej jedzenia poprawiającego funkcjonowanie stawów, a jeśli nie to czy znasz może jakieś książki? mam problemy ze stawami i wśród dwóch lekarzy spotkałam się ze skrajnymi opiniami jeden uważał, że należy spożywać suplementy i jedzenie nic nie pomoże, drugi natomiast uważał, że jedzenie pomaga głównie zimne nóżki wieprzowe natomiast jakoś nie umiem się przemóc do tych zimnych nóżek i sama nie wiem co robić tym bardziej, że nie jest to zbyt popularny temat. Zdaję sobie sprawę, że jesteś bardzo zajęta, ale jeśli znajdziesz chwilkę będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, z góry dziękuję.
Pozdrawiam